Българка е национал на САЩ по художествена гимнастика Гергана Петкова тренира от 4-годишна

14-годишна българка влезе в националния отбор на САЩ по художествена гимнастика. Гергана Петкова е сред 12-те избрани девойки между 12 и 15 години на провелия се шампионат на страната в Грийнсбъро, Северна Каролина.

„В първия ден от състезанието Гери се представи отлично на обръч, но на втория уред изпусна топката. Затова не бяхме сигурни дали ще успее да влезе в националния отбор. На следващия ден изигра перфектно бухалки и лента, и успя да се класира. С баща й сме много горди и радостни от постигнатото! Дано и занапред да продължава в същия дух”, коментира щастливата майка на състезателката Вероника Петкова, цитира „България днес”, позовавайки се на chicago.bg.

Родената в САЩ гимнастичка е дете на български имигранти, запалени по спорта. Баща й има собствена застрахователна компания и е организатор и футболист в единствения български отбор при над 40-годишните „Ботев–Чикаго”. Успехът на Гери Петкова не е случаен. Тя тренира от 4-годишна и е обучавана от най-добрите треньорки в художествената гимнастика в САЩ – българките Ангелина Йовчева, Йорданка Такова, както и Наталия Климук, която е от Беларус.

Гери се запалва по гимнастиката от сестра си Вяра, която също е много талантлива състезателка. Но каката претърпява тежка контузия на 14, а продължителното лечение я отказва от спорта и тя заминава в колеж. Гери продължава да върви по нейните стъпки, докато е избрана за „Елит”.

 

Предстои й лагер-сбор

След успеха на Гери й предстои лагер с националния отбор на САЩ през януари 2019 г. Дотогава тя ще продължи да се подготвя в клуба в чикагското предградие Барийнгтон. Едва след лагер-сбора американската федерация по художествена гимнастика ще разпредели гимнастичките по участия на международни състезания, предимно в Европа и Южна Америка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Не е случаен усспеха на Гери. На нейната възраст а и при жените една от нейните треньорки АНГЕЛИНА Йовчева имаюе много успешни изяви и сега раздава опита си на младитд. Надявамсе някога Гери да играе на състезание в България и всичми да и се радвМе.

  2. Значи не е българка щом играе за янките , стига сте ги величали !

  3. Тая е родена и израстнала и учила в САЩА. А не е напуснала България за да играе в САЩ. И при нас за девонките играят рускинята Таня Воложанина и А а Келман от И, р@ел.Те играят за България. А по света има много българсмки треньорки които преди това са извоювали медами за България.

  4. Тя е родена израстнала и учила в САЩ. Не е напуснала България за да играе в САЩ. И при нас при девойките играят Таня Воложа ина от Русия и Ана Келман от Израел. Те играят за България и се представят отлично. А наши треньорки по света преди това са извоювали медали за България.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.