Българка призна участие в измама за $ 2 млрд.

По схемата, в която е замесена Детелина Събева (на снимката), в периода 2013-2016 г. на мозамбикски компании са отпуснати $2 млрд. кредити, гарантирани от правителството.

Корупционната схема доведе Мозамбик до фалит

Изправена бе пред съд в Ню Йорк за пране на пари

Българката Детелина Събева пледира виновна пред съд в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупционна схема в Мозамбик, довела африканската страна до фалит, предаде Ройтерс.

Събева (37 г.) е бивша служителка на швейцарската банка “Креди Сюис”. Тя и още двама нейни колеги от банката бяха обвинени от американската прокуратура през януари, че са били замесени в корупционната схема, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над 2 милиарда долара. От тях поне 200 милиона долара са били отклонени.

“Креид Сюис” увери, че тримата обвиняеми са скрили от нея незаконните си дейности.

Събева казва, че през 2013 г. нейният шеф Андрю Пиърс є доверил, че е взел подкуп от 1 милион долара във връзка с кредит от $372 млн. за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от Privinvest - базирана в Абу Даби компания с договори с мозамбикски държавни фирми.

Според Събева Пиърс внесъл около $200 000 от подкупа в нейна банкова сметка. “Съгласих се да приема и държа тези пари, въпреки че знаех, че са придобити от незаконна дейност”, признава тя.

Българката пристигнала доброволно от Лондон в Ню Йорк, за да отговаря по повдигнатите й обвинения. Тя бе освободена под гаранция. Не е ясно дали е сключила с прокуратурата споразумение за сътрудничество.

Коментари

Задължително поле