Българка се бори за живота си в Гърция, забравена от близки

Пети месец 61-годишната Евдокия Тодорова, родена в Габрово, се бори за живота си без подкрепа на близки и роднини. Жената е настанена с тежка диагноза "рак на костите и дробовете" в Атинската болница "Сотирия", като за състоянието й се грижат дейни българки, които организират благотворителни акции за събиране на средства сред българската диаспора в Атина, с подкрепата на в. "Български новини" и български ресторант "Балкан".

"Състоянието на Ева е много тежко, помагаме с каквото можем. Досега успяхме да платим два наема на жилището, където живее, но остават още шест. Има неплатени сметки за ток, вода. Разходите се увеличават всеки ден, а няма от къде да бъдат покрити", сподели близката й приятелка Мая Средкова, която поддържа постоянна връзка с болната българка.

Друга българка - Екатерина Благоева, успя да подсигури с лични контакти временно кислороден апарат, тъй като е затруднено дишанено на Ева, но от вчера договора е прекратен и апарата е взет обратно.

Българките Зорка Михайлова, Катя Георгиева, Цветелина Бонева, културен клуб "Нов живец" са в непрестанна борба за набиране на финансови средства и организиране на кампании, защото се оказа, че болната жена, която от 15 години пребивава в Атина, няма здравни осигуровки нито в Гърция, нито в България и няма никаква финансова възможност да поеме разходи. Близките й отказват да се погрижат за нея и така имигрантката Евдокия Тодорова е изцяло в ръцете и грижите на добросъвестните българи в Гърция и съдбата.

Българското посолство е уведомено. Социалното аташе е посетило болната жена.

Състоянието на Евдокия Тодорова е изключително тежко. Екипът на в. "Български новини" апелира към българските институции, както и към милосърдни българи да помогнат финансово в тежката битка на Ева за живот.

Ева благодари на всички, подали й ръка и взели присърце нейния проблем.

Коментари

Задължително поле