Българка сред най-добрите млади предприемачи

Любомила Йорданова е сред лидерите на фондация “Обама” за Европа.

 

В сферата на климатичните технологии

 

Любомила Йорданова получава редица признания за успехите си

В “30 под 30” на Forbes и “35 под 35” на MIT

Завършила немската гимназия в София, международен бизнес и немски в Англия и магистратура по мениджмънт, в момента живееща между Берлин и Лондон, младият предприемач Любомила Йорданова разказа пред “Труд” за дългия и труден път към успеха в света на борбата с климатичните промени.

“Професионално винаги съм била във финансовата индустрия, инвестиционно банкиране, след това рисков капитал и накрая се преместих на стартъп сцената в Лондон. През целия този път съм живяла в Испания, Англия, Германия, Австрия и Тайланд”, обясни Любомила.

Тя е в българската селекция на “Форбс” “30 под 30” за най-предприемчиви млади хора, също така една от 35-те под 35-годишна възраст на Масачузетския технологичен институт, а в Германия е една от топ 50-те жени предприемачи за тази година. “По пътя си винаги съм намирала възможности, които най-често са се появявали като опция поради факта, че съм доста позитивен човек, винаги виждам потенциал в ситуациите, в които попадам, и реално винаги е имало доста препятствия, но аз съм намирала начини да ги преодолявам. Финансирането се оказа проблем, който в първите години на изграждането на моята компания, беше ключов. Друг важен казус беше разбирането на обществото за промените в климата. Истината е, че ние изграждаме софтуер, който от някаква перспектива може да се възприеме като авангарден. Отне доста години, докато стане разбираем тип продукт и по-възприет от различните организации, с които работим”, обясни тя на въпрос как се постига този успех.

Любомила не мисли, че е било проблем това, че е жена-лидер, винаги се е възприемала като предприемач, а не като предприемач-жена, тъй като няма разлика - възможностите и опциите са налични. “Има много стереотипи, има хора, които възприемат инвестирането в жени като по-рисково, но аз се боря с тези стереотипи, живеейки с разбирането, че те не съществуват”, категорична е тя.

През 2017 г. в Берлин се ражда и идеята на Любомила за собствен стартъп. Plan A е компания, която се занимава с изграждането на софтуер, който помага на компании да редуцират своите емисии и да подготвят доклади спрямо новото законодателство от ЕС и Великобритания, за да демонстрират колко устойчиви са техните бизнеси. Преди да започне това начинание, работи за стартъп компанията “Ивока” в Лондон, която се занимава с финансови технологии. Plan A е с офиси в Берлин, Париж, Мюнхен, Лондон и хората, които работят в нея, са от над 50 различни националности и са разпределени из цяла Европа. В България също има офис, в който работят повече от 10 човека.

“Поради факта, че има европейско законодателство, което ще унифицира начина, по който компаниите приготвят докладите си за тяхната устойчивост, разликите в мисленето за климатичните промени между българите и останалите европейци ще бъдат заличени. В момента може би има по-малко фокус на компаниите в България по тази тема, защото просто пазарът не е имал интерес в последните години, както например в държави като Холандия, Германия, Швеция и др. Дълбоко вярвам, че всички тези нови закони ще повлияят бързо това да се промени и в България ще има много разговори и дейности по тази тема. Смятам, че имаме много голям шанс да бъдем лидери, тъй като пазарът е малък и може много бързо да се предприемат мерки”, обясни Любомила.

Plan A получава наградата Europas в категория “Устойчивост и климатични технологии”, което е знак, че темата с промените в климата е обстойно покрита в Европа и вече има толкова голям интерес към нея. “Ние дълбоко вярваме, че сме успели да повлияем на този начин на мислене не само в развиването на бизнеса, но също така и в начина на мислене на служителите на конкретните компании и хора от различни институции. Гордея се с екипа, който сме изградили, всички са професионалисти по темата, от тук нататък продължаваме с този растеж и мисля, че много големи промени ни чакат още в следващите месеци. Това, което ме вдъхновява да продължавам да развивам компанията, е проблемът, с който се занимаваме. Когато човек е достатъчно информиран за него, има задължение да отдели време, да бъде страстно въведен в темата и да работи за решаването му. Също така ме вдъхновяват и хората, с които работя, и прогреса, който виждам ежедневно от клиентите ни”, каза още младият предприемач.

Извън работата си Любомила е също толкова отдадена към това да е екологично настроена. Много рядко пазарува модни стоки, също така при избор на козметика избягва всякакви видове опаковки, които са неустойчиви и носи навсякъде със себе си бутилка за вода. Споделя, че трудно успява да съчетава работата си с почивка и личен живот. Отдадена е изцяло на това, с което се занимава, но и медитира, прави йога и прекарва повече време сред природата. Често е в България, но поради факта, че Plan A се разраства доста бързо, трябва да бъде в Берлин и Лондон, но със сигурност страната ни ще бъде един от ключовите центрове за компанията.

Признание

 

Избрана от фондацията на Обама

Преди 4 месеца Любомила е избрана за един от лидерите на фондация “Обама” за Европа заедно с още 35 човека от цяла Европа, което е голямо признание за хора, работещи с проблеми не само с климата, но и с подобряване на здравето и начина на мислене. Тя разбира, че това е не само чест, но и голяма отговорност. Групата вече е имала онлайн среща с Барак Обама, а следващия месец ще се срещнат лично с него в Копенхаген.

 

“Възможността да мога да уча директно от него и неговия екип е едно от най-големите признания, но и една от най-големите възможности, които съм имала до момента”, заяви българката.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл