Българска ветеринарка спасява животни от потопа в Мианмар

Български ветеринарен лекар помага на животните в потопения Мианмар, пострадали са над 400 населени места в слабоиндустриализираната далекоизточна държава, а над 50 000 са засегнатите от водната стихия селскостопански животни, съобщават от организацията "Четири лапи".

Директорът на организацията за защита на животните за България д-р Марина Иванова е част от екип на международната организация за защита на животните, който е в Мианмар и оказва помощ на пострадали от наводненията животни. Обилните мусонни дъждове, започнали през юни, са наводнили около 400 населени места в 5 области в далекоизточната страна, като засегнатите животни са над 50 000, а хората – близо половин милион. "Четири лапи" и партньорите им от местната хуманитарна организация Мингалар Мианмар ще осигурят 50 тона фураж в най-сериозно пострадалите райони. Това ще е достатъчно за изхранването на около 10 000 селскостопански животни за период от 20 дни, след който се очаква валежите да намалеят.

В засегнатите райони в обширните равнини около р. Иравади животните са евакуирани в най-високите части на населените места, които обикновено са пътищата. В продължение на дни те не са били хранени и много от тях са в критично състояние,“ разказва д-р Иванова.

Благодарение на помощта ни тези животни ще могат да оцелеят, а също и техните собственици, тъй като те са почти изцяло зависими от добитъка си.“

Мианмар е разположена в Югоизточна Азия, с площ от 677 000 кв. км и население от 51 млн. души. Страната е с една от най-слабо развиващите се икономики в Азия, но след падането на военния режим в края на 2015 г., Мианмар започва постепенно да се отваря за света. Макар всяка година по време на мусонните дъждове долината покрай най-голямата река в страната Иравади да се наводнява, тази година наводненията надминаха очакванията и засегнаха райони, които не бяха готови да се справят с природното бедствие, като по данни на ООН около 422 000 души са евакуирани от началото на м. юни.

Четири лапи“ ще оказва помощ в провинциите Баго и Айейярвади, разположени в долното течение на р. Иравади.

Спасителната мисия в Мианмар е част от дейността на „Четири лапи“ в помощ на хора и животни в засегнати от природни бедствия райони. Досега организацията е имала подобни мисии в Шри Ланка, Индия, Пакистан, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина и България. През 2014 г. „Четири лапи“ изпрати свои екипи за бързо реагиране след наводненията в Дебелец, Килифарево и Мизия, където бяха раздадени над 10 т. фураж за селскостопански животни.

Коментари

Задължително поле