Премиерът: Болниците в Ловеч и Враца ще работят, заплатите ще се получават

Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос

Новият Focus излезе от завода Ford инвестира 600 млн. евро в производствената линия

Министър Ангелкова: За първите 3 месеца приходите от международен туризъм са над 400 млн. евро

Румяна Арнаудова: Намерихме 5300 лв. в касата на шефа на КАТ – Благоевград Открити бяха и огнестрелно оръжие и боеприпаси, които са незаконно държани от него

Българските момичета, изчезнали в Чикаго, са невредими

Разкриха четирима непълнолетни, пребили мъж в Лясковец

Министър Бисер Петков: Средната пенсия ще се увеличи с близо 14 лв. от 1 юли

Рут Колева на една сцена с Марио Бионди

Стоян Мирчев: Румен Радев размрази отношенията ни с Русия Президентът е искал в делегацията да се включат и министри, но правителството е отказало

Валентин Радев се срещна със заместник-секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Клер Трейси

Йорданка Фандъкова: 16% от отпадъците на София се депонират, преди години бяха 100%

Без АЕЦ “Белене” се лишаваме от атомна енергетика Бъдещата реализация на проекта не може да стане без пряко участие на „Атомстрой­експорт“

Защо повече се обсъждат телата, отколкото душите на жените?

12 души са в болница след катастрофата с автобус на магистрала “Тракия” Турският ТИР влачил рейса 30 метра, шофьорът му бил заспал

Българските владетели посрещат посетители в Крепост “Кирилица” (СНИМКИ)

Хан Аспарух и Хан Кубрат посрещат посетителите на второто ниво на цитаделата. Снимки Цветелина Георгиева

Посетителите на първата българска столица Плиска вече ще могат да се докоснат и до владетелите, решавали съдбините на държавата в продължение на две славни столетия.

Както “Труд” писа, културно-историческият комплекс “Двор на кирилицата” порасна с Крепост на българщината, а в нея като живи са подредени хановете чак до цар Борис I Покръстителя на трон. Хан Кубрат, хан Аспарух на кон, Тервел във величествена поза, Омуртаг Съзидателя до търновската колона с надпис… До ден в крепостта влиза и хан Крум с чаша от главата на Никифор в десницата. Владетелите Кардам, Пресиян и Симеон също ще бъдат представени в Крепостта.

От година скулптори под ръководството на търновския майстор Борис Борисов ваят ханските силиконови фигури. Всеки детайл – от чертите на лицата и жестовете до дрехите и оръжието е почерпан от исторически извори. “Исках, когато хората влязат тук, да усетят величието на онази епоха, да се потопят в историята на старопрестолна Плиска. Дано да сме успяли”, казва създателят на Крепостта Карен Алексанян. А първото ниво на цитатаделата отново е истинско царство на кирилицата. Този път буквите са пресъздадени чрез уникални дърворезби, излезли от ръката на майстор Дарин Божков. Подредбата им в залата е произволна, но първо изписват свещените думи Климент, Бог, Вяра и Дух.

Голямата атракция в просветителската зала е и писалището край което са Климент, Наум и Ангеларий. Усърдно превеждат и преписват свещените богослужебни книги на кирилица. Сцената отпреди хилядолетие е толкова истинска чак до грижливо изписаните свитъци, категорични са първите посетители, които зърнаха направеното в понеделник.

Специално място в двора пред Крепостта е отделено и на 14 барелефа с автори от 10 народности, които пишат на кирилица. Както “Труд” писа, сред тях са творилите за деца българи Ран Босилек, Леда Милева и Севда Севан, първи посланик на Армения у нас. Скоро с бюстове ще бъдат увековечени и още 80 творци и това е новото предизвикателство за Карен Алексанян.

Над 1 млн.лв. лични средства са вложени в новата Крепост на българщината, която ще носи името “Кирилица”. На 27 юли в деня на Светите седмочисленици Варненският и велокопреславски митрополит Йоан ще благослови съграденото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Какво да не бъди направено в България и за България задължително намествате Путин и Россия ! Защо ?

  2. Поздравления за труда! Но нашият произход не е тюркски, така че пресъздадените образи не са удачни!

  3. Това е обидно за гледане. Какви са тези монголоиди с потури? Кви са тези “ханове”? Изгорете тези срамни манекени!!! Кубрат е бил римски патриций най-малкото, надали е изглеждал като някой московски татар от 12. век. Крум, който е бил също от рода Дуло го има изобразен на фреска от 12-13. век като рижав. Тези монголоидни потурковци са много мръсна комунистическа и да, както казват някои от горните читатели, про-руска анти-българска пропаганда.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.