Дадоха на съд баща, насилвал дъщеря си

Депутатът от БСП Весела Лечева: България е парламентарна република само на хартия

„Синята зона” в Пловдив скача на 2 лв./час от 1 април 2018 г.

Почит към Любен Петков

Изложба представя творци от центровете за деца и младежи в Търново

Мустакат общински съветник черпи за Коледа с Мустакова ракия

Румен Радев: Всяка победа на българските олимпийски отбори на арената на природните науки е повод за надежда и гордост

Морски хотели заработиха 5,3 млн. лв. през октомври

Транспортен бос ловувал незаконно в Поповско Иззети са оръжия и месото от дивеча

Лиляна Павлова: Внасяме в МС окончателния вариант на събитията за европредседателството, които вече са над 270

Циганите побойници от Асеновград се признаха за виновни заради по-леки наказания Прокуратурата поиска ефективни присъди за петима от 11-те биячи на деца спортисти

Спец в разкриване на телефонни измами оглави полицията в Павликени

Данъчният е застрелян в движение с пушка

Цацаров: Търсят убиеца на 8-годишната Дамла от Момчилград по ДНК проби

Разследват неуспешен опит за палеж на гараж в Разградско

Българските владетели посрещат посетители в Крепост „Кирилица“ (СНИМКИ)

Хан Аспарух и Хан Кубрат посрещат посетителите на второто ниво на цитаделата. Снимки Цветелина Георгиева

Посетителите на първата българска столица Плиска вече ще могат да се докоснат и до владетелите, решавали съдбините на държавата в продължение на две славни столетия.

Както „Труд“ писа, културно-историческият комплекс „Двор на кирилицата“ порасна с Крепост на българщината, а в нея като живи са подредени хановете чак до цар Борис I Покръстителя на трон. Хан Кубрат, хан Аспарух на кон, Тервел във величествена поза, Омуртаг Съзидателя до търновската колона с надпис… До ден в крепостта влиза и хан Крум с чаша от главата на Никифор в десницата. Владетелите Кардам, Пресиян и Симеон също ще бъдат представени в Крепостта.

От година скулптори под ръководството на търновския майстор Борис Борисов ваят ханските силиконови фигури. Всеки детайл – от чертите на лицата и жестовете до дрехите и оръжието е почерпан от исторически извори. „Исках, когато хората влязат тук, да усетят величието на онази епоха, да се потопят в историята на старопрестолна Плиска. Дано да сме успяли“, казва създателят на Крепостта Карен Алексанян. А първото ниво на цитатаделата отново е истинско царство на кирилицата. Този път буквите са пресъздадени чрез уникални дърворезби, излезли от ръката на майстор Дарин Божков. Подредбата им в залата е произволна, но първо изписват свещените думи Климент, Бог, Вяра и Дух.

Голямата атракция в просветителската зала е и писалището край което са Климент, Наум и Ангеларий. Усърдно превеждат и преписват свещените богослужебни книги на кирилица. Сцената отпреди хилядолетие е толкова истинска чак до грижливо изписаните свитъци, категорични са първите посетители, които зърнаха направеното в понеделник.

Специално място в двора пред Крепостта е отделено и на 14 барелефа с автори от 10 народности, които пишат на кирилица. Както „Труд“ писа, сред тях са творилите за деца българи Ран Босилек, Леда Милева и Севда Севан, първи посланик на Армения у нас. Скоро с бюстове ще бъдат увековечени и още 80 творци и това е новото предизвикателство за Карен Алексанян.

Над 1 млн.лв. лични средства са вложени в новата Крепост на българщината, която ще носи името „Кирилица“. На 27 юли в деня на Светите седмочисленици Варненският и велокопреславски митрополит Йоан ще благослови съграденото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Какво да не бъди направено в България и за България задължително намествате Путин и Россия ! Защо ?

  2. Поздравления за труда! Но нашият произход не е тюркски, така че пресъздадените образи не са удачни!

  3. Това е обидно за гледане. Какви са тези монголоиди с потури? Кви са тези „ханове“? Изгорете тези срамни манекени!!! Кубрат е бил римски патриций най-малкото, надали е изглеждал като някой московски татар от 12. век. Крум, който е бил също от рода Дуло го има изобразен на фреска от 12-13. век като рижав. Тези монголоидни потурковци са много мръсна комунистическа и да, както казват някои от горните читатели, про-руска анти-българска пропаганда.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.