Мъж и жена, поставени под карантина, са напуснали страната

БСП призова за преразглеждане на бюджета на Варна

69-годишен мъж в Плевен се е излекувал се от COVID-19, изписват го от болницата

Главният прокурор: Това, че нямаш работа, не е оправдание да грабиш възрастни хора Противодействието на битовата престъпност продължава, увери Иван Гешев

109 са жертвите на коронавируса в Индия

Баща благодари на полицията, намерили откраднатото колело на сина му

Имунолог нобелист предупреждава да внимаваме с кутиите на готовата храна

Нивото на река Марица край Ветрен се е повишило значително

Дезинфектират улици, контейнери и спирки в няколко района на София

Прокуратурата влиза на проверка в болницата в Гоце Делчев

Първо досъдебно производство в Сливен за неверни данни в декларацията при минаване през КПП

Раздават помощи на бедните и безработни в Бургас Пакетите са с храни за 60, 100 и 130 лв.

Френският финансов министър: Може да се изправим пред най-тежката рецесия от времето на Втората световна война

Хора под карантина се разхождат и пазаруват Хванаха още петима в Шуменско

Нови 4 случая на нарушаване на домашната карантина в област Видин

Българските владетели посрещат посетители в Крепост „Кирилица“ (СНИМКИ)

Хан Аспарух и Хан Кубрат посрещат посетителите на второто ниво на цитаделата. Снимки Цветелина Георгиева

Посетителите на първата българска столица Плиска вече ще могат да се докоснат и до владетелите, решавали съдбините на държавата в продължение на две славни столетия.

Както „Труд“ писа, културно-историческият комплекс „Двор на кирилицата“ порасна с Крепост на българщината, а в нея като живи са подредени хановете чак до цар Борис I Покръстителя на трон. Хан Кубрат, хан Аспарух на кон, Тервел във величествена поза, Омуртаг Съзидателя до търновската колона с надпис… До ден в крепостта влиза и хан Крум с чаша от главата на Никифор в десницата. Владетелите Кардам, Пресиян и Симеон също ще бъдат представени в Крепостта.

От година скулптори под ръководството на търновския майстор Борис Борисов ваят ханските силиконови фигури. Всеки детайл – от чертите на лицата и жестовете до дрехите и оръжието е почерпан от исторически извори. „Исках, когато хората влязат тук, да усетят величието на онази епоха, да се потопят в историята на старопрестолна Плиска. Дано да сме успяли“, казва създателят на Крепостта Карен Алексанян. А първото ниво на цитатаделата отново е истинско царство на кирилицата. Този път буквите са пресъздадени чрез уникални дърворезби, излезли от ръката на майстор Дарин Божков. Подредбата им в залата е произволна, но първо изписват свещените думи Климент, Бог, Вяра и Дух.

Голямата атракция в просветителската зала е и писалището край което са Климент, Наум и Ангеларий. Усърдно превеждат и преписват свещените богослужебни книги на кирилица. Сцената отпреди хилядолетие е толкова истинска чак до грижливо изписаните свитъци, категорични са първите посетители, които зърнаха направеното в понеделник.

Специално място в двора пред Крепостта е отделено и на 14 барелефа с автори от 10 народности, които пишат на кирилица. Както „Труд“ писа, сред тях са творилите за деца българи Ран Босилек, Леда Милева и Севда Севан, първи посланик на Армения у нас. Скоро с бюстове ще бъдат увековечени и още 80 творци и това е новото предизвикателство за Карен Алексанян.

Над 1 млн.лв. лични средства са вложени в новата Крепост на българщината, която ще носи името „Кирилица“. На 27 юли в деня на Светите седмочисленици Варненският и велокопреславски митрополит Йоан ще благослови съграденото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Много добре е направено,бравосъ на авторите!

  2. Всичко е измислица тип Луна парк.Фантазии на идиоти.

  3. Какво да не бъди направено в България и за България задължително намествате Путин и Россия ! Защо ?

  4. Поздравления за труда! Но нашият произход не е тюркски, така че пресъздадените образи не са удачни!

  5. Това е обидно за гледане. Какви са тези монголоиди с потури? Кви са тези „ханове“? Изгорете тези срамни манекени!!! Кубрат е бил римски патриций най-малкото, надали е изглеждал като някой московски татар от 12. век. Крум, който е бил също от рода Дуло го има изобразен на фреска от 12-13. век като рижав. Тези монголоидни потурковци са много мръсна комунистическа и да, както казват някои от горните читатели, про-руска анти-българска пропаганда.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.