Българските джебчии в Атина уплашиха туристите, вече не носят пари в брой

Крадец

Председателя на Търговската асоциация се оплака, че се възпрепятства пазарът

Джебчиите в Гърция, голяма част от които са българи, уплашиха туристите. Туристическите агенции предупреждават да не носят пари в брой, докато се движат в центъра на гръцката столица и да бъдат внимателни. Това стана ясно от изявление на Председателя на Търговската асоциация в Атина Ставрос Кафунис.

"Туристическият сезон е вече в разгара си и ние като търговска организация се опитваме да достигнем до тази аудитория. Това е един от начините да се гарантира безопасност на пазара. До нас обаче достигат жалби, че туристите получават указания да се движат в центъра на гръцката столица без портфейли или банкови карти, тъй като може да станат жертви на кражба. Това възпрепятства туристическия пазар", заяви Ставрос Кафунис.

Престъпността в гръцката столица е висока, кражбата е ежедневен феномен и търговците са загрижени от факта, че туристите отиват на търговски улици без пари или карти за пазаруване заради инструкциите, които получават.

Припомняме, че миналата седмица полицията в Атина задържа 30 души, мнозинството циганки от България, за джебчийства в столицата на Гърция. Начело на групата стои българин, който не е заловен. Издирват се и още 21 лица. Бандата е действала на оживени места в Атина, включително на Акропола, а членовете й се представяли за туристи, които търсели помощ от своите жертви да ги упътят по карта, като отвличали вниманието им, така че техни съучастници да пребъркат джобовете им.

В същото време от проучване, проведено от Института за гръцкия туризъм, стана ясно, че Балканите генерират 14% от туристическия поток в Гърция. Шестте най-големи туристически пазара по суша за Гърция са Сърбия, Румъния, България, Турция, Албания и Македония, както и Полша. Тези седем страни са допринесли за 13,8% от приходите от туризъм през 2017 г., показва проучването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България