Българските пожарникари в Скопие: Най-мъчно ти става когато видиш мъката в очите на хората

„Най-мъчно ти става когато видиш мъката в очите на хората. Те бяха изпаднали в ситуация, в която цялата им покъщнина беше изнесена на полето. Когато ти кажат, че докато са живи ще останеш в техните сърца, удовлетворението от работата е голямо”, разказват пред БТВ българските пожарникари от Благоевград, които бяха изпратени в Скопие в помощ на пострадалите от огромното наводнение там.

Момчетата споделят, че са приели като голямо признание от местните думите, че българите са 10, но работят като 100. „Действително се постарахме да помогнем, дадохме много от себе си и тези думи са като благодарност за нас”, разказаха пожарникарите.

„В някои райони от Скопие и околните села беше бедствено положение, хората нямаха ток, питейна вода... Както местните казват – катастрофа”, поясни Боян Кондуров, ръководител на групата.

Огнеборците споделят, че когато получили обаждане, че ще бъдат изпратени в Скопие, те събрали багажа си буквално за 10 минути и заминали. „Готови сме отново за акция, това ни е работата, призванието, това сме избрали. Когато се наложи сме готови да тръгнем за където трябва”, допълват те.

Българсите пожарникари разказват, че местните хора били толкова благодарни на помощта, че често споделяли последната си храна с българските момчета. „Емоционалните моменти са част от нашата работа”, допълват огнеборците.

Коментари

Задължително поле