Българските рекорди в книгата на Гинес станаха 70

Мартеници и спортисти прославят България по света

България фигурира в “Световните рекорди на Гинес” със 70 постижения, сочи справка на сайта на справочника.

За 70-и път влязохме в Книгата на Гинес преди броени дни. За постижението са отговорни служители на “Марс инкорпорейтед България”, които подредиха най-голямата мозайка от бонбони M&M’s. Повече от 1 млн. шоколадови бонбона оформиха мозаечно лого с големина от 49,59 квадратни метра и обща площ 161 квадратни метра - колкото игрище за волейбол. Поставянето на рекорда се случи в столичния “Paradise Center” на бул. “Черни връх”.

В момента в “Книгата за рекорди Гинес” като най-голяма мозайка от бонбони M&M’s е записано постижение от 11,5 квадратни метра. Рекордът е поставен в американския щат Айдахо през 2014 г. 17-годишният тогава Джаксън Маккензи подрежда пъзела от бонбонки заедно с приятели и семейството си в продължение на 6 дни. Цялата мозайка се състои от 70 980 бонбона или по около 6160 на квадратен метър.

Това постижение сега ще бъде изместено от българския рекорд, за постигането на който бяха необходими повече от тон шоколадови бонбони.

Справочникът съдържа колекция от близо 50 хиляди международно признати световни рекорда, сред които човешки постижения и природни аномалии. Някои от рекордите обаче биват премахвани поради етични съображения. Така например през 1991 г. отпадат рекордите по надяждане и надпиване поради опасност за здравето на участниците.

Българските постижения

Сред 70-те постижения са включени лични рекорди на българи, както и рекорди, постигнати на територията на България.

В престижния справочник България е представена чрез спортни рекорди, най-често в индивидуалните дисциплини. Рекордите на Румяна Нейкова, Стефка Костадинова, Петър Стойчев, Диана Йорданова ще останат не само в справочника на Гинес, но и в световната история на спорта.

На фона на големите постижения на спортистите ни, в Книгата на Гинес има и печален рекорд. Става дума за най-голямата загуба в историята на хокея.

Женският ни хокеен отбор буквално е разгромен от хокеистките на Словакия през 2008 година. Те вкарват 82 пъти шайбата във вратата на нашите, докато при нас резултатът е нула от началото до края на мача. Статистиката сочи, че опонентките ни са се разписвали на всеки 43 секунди.

Сред най-автентичните български рекорди е този за най-голямата мартеница. Тя е изработена във Видин през 2015 година и е с дължина близо 17 километра. Работата по нея отнема цял месец.

Друго интересно постижение е рекордът на варненския барман Пенчо Пенчев, който предлага в бара си 2014 коктейла. През 2014 година той подобри досегашния рекорд от 1501 коктейла, принадлежащ на бар в столицата на Шри Ланка - Коломбо.

Най-голямата непубликувана кръстословица в света също е дело на българин - Христо Йоницов. Тя съдържа 93 769 термина, което е близо с 80 хил. повече от предишния рекорд. Кръстословицата се простира върху 1001 листа и е с дължина 300 метра.

Най-популярните рекорди от Книгата на Гинес

 

В сайта на “Световните рекорди на Гинес” има класация на най-популярните рекорди.

Един от тях принадлежи на жената с най-дългите крака в света. Това е рускинята Екатерина Лисина. Дължината на крака й е 132,8 см.

В същото време най-дългият нос принадлежи на Мехмет Озюрек от Турция. Няма информация дали е лъгал колкото Пинокио, но носът му е с дължина 8,8 см.

Достоен съперник на рускинята Лисина е най-високото куче - датският дог Зевс, който през 2014 г. умира на пет години в Мичиган. Той е висок 112 см до плешките на четири лапи и 218 см, изправен на задни крака. Тежеше 75 кг.

От друга страна, най-малкото куче рекордьор в Гинес е женското чихуахуа Мили. То е с височина 9,6 см и лесно се побира в дланта на възрастен човек. Миниатюрната животинка принадлежи на жителката на Пуерто Рико Ванеса Съмлър.

Сред едни от най-популярните рекорди е и най-голямата котка в света. Херкулес тежи 409,1 кг, дълъг е 3,65 м дължина, а като се изправи на задните си лапи става висок почти 2 м. Влиза в рекордите на Гинес, когато е едва на три години. Той е лигър - кръстоска между лъв и тигрица.

Идеята за справочника се ражда на ловджийско събиране в Ирландия

“Световните рекорди на Гинес” е най-продаваната авторска книга в света. Интересна е историята на създаването й.

През 1951г. управителят на пивоварната Гинес Хю Бивър присъства на ловджийско събиране в графство Уексфорд, Ирландия. Там той е въвлечен в спор коя е най-бързата дивечова птица в Европа - златистата булка или яребицата. Същата вечер Бивър установява, че не е възможно да се разбере отговора чрез изследване на справочната литература. Замисля се, че сигурно много подобни въпроси се повдигат всяка вечер в хилядите кръчми в Британия и Ирландия, но няма книга, която да разреши тези спорове. Така се ражда идеята за създаването на “Световните рекорди на Гинес”.

Издаването на книгата

Служител на пивоварната, Кристофър Чатауей, препоръчва на Хю Бивър двама братя - свои приятели, които имат детективска агенция в Лондон. Бивър ги наема да създадат първия сборник, който по-късно се превръща в Книгата за рекорди на Гинес. Първият вариант е отпечатан през август 1954 г. в 1000 копия.

Само след година книгата достига върха на британската класация за най-продавани книги още преди Коледа, а на следващата година само в САЩ са продадени 70 000 копия. Към момента са издадени 138 милиона копия от книгата в 100 страни, преведени на 20 езика.

Кандидатстването става онлайн

За рекордите на Гинес може да кандидатства всеки, като за лица под 18 години се изисква писмено одобрение от родител или настойник.

Кандидатстването става онлайн, на сайта на справочника - Guinness World Records. Неприятната част от процедурата е, че отнема много време, тъй като специалисти правят проучване, преди да приемат или отхвърлят предложението за рекорд. Това може да отнеме седмици, дори месеци.

Има и вариант за бързо одобрение, който обаче струва между 600 и 1000 долара.

За подбора на върховите постижения има специален екип, който прави проучвания преди да потвърди дали наистина е поставен нов рекорд.

Постиженията са разпределени в различни категории, като във всяка категория има специалисти, които преценяват дали рекордът може да бъде приет.

След като всички документи са обработени, започват цялостни проверки върху изпратения от кандидатите доказателствен материал. Тези проверки трябва да потвърдят дали постижението е достатъчно голямо и значимо и съответно дали си заслужава да бъде публично оповестено, т.е. да бъде включено в Книгата с рекордите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл