Българският културен институт в Прага публикува четири електронни книги на български автори в Чехия

Програмата на Българския културен институт в Прага за честванията на светите братя Кирил и Методий през месец май започва с проекта „4х4”, който представя четири книги на съвременни български автори, издадени в Чехия през новото хилядолетие. В рамките на четири дни чешката аудитория ще има достъп до четирите електронни книги, представени от издателите и преводачите. На основата на издадените в Чехия заглавия, Българският културен институт подготви електронните издания, които ще бъдат предоставени на читателите за първи път.

Два романа, една книга с разкази и сборник с поезия, които ще разширят представата за съвременната българска литература и ще дадат възможност за много по-широк читателски кръг в цялата страна.

От вторник, 12 май, издатели и преводачи ще споделят своите истории, свързани с книгите - за първата среща със заглавието и автора, нелекия път до чешкия книжен пазар и срещите с чешките читатели.

Първото заглавие е романът „АДРИАНА” на Теодора Димова, с преводач Давид Бернщайн, на издателство Петър Щенгл. Следва романът „ДАЛЕЧЕ ОТ ТОЛЕДО” на Анжел Вагенщайн, с преводач Ору Бернщайн, на издателство Хавран. Ще продължим със „ЗЕЛЕВИЯТ ЦИКЪЛ”, разкази на Алек Попов, с преводач Ивана Сръбкова, на издателство Дибук. Последното заглавие е поетичната книга „ЛАПИДАРИУМ” на Георги Господинов, с преводач Ондржей Зайац, на издателство Литерарни салон.

Литературният проект е началото на поредицата от събития, организирани от БКИ в месеца на българската култура и духовност в Чехия.

Коментари

Задължително поле