Български букви - пейки в Берлин

Шефът на Българския културен център в Берлин Борислав Петранов, заедно с Катя Костова - директор на “Арт театър” и Искра Траянова, са доволни след поставянето на пейките.

Арт инсталация на кирилица

Стихове на 28 наши поети са преведени на няколко езика

Берлинчани и хилядите гости на германската столица вече ще могат да седят на разноцветни пейки, изобразяващи български букви, и да четат българска поезия на няколко езика. Арт инсталацията “Българските букви” на фондация “Прочети София” се появи на 15 юни в центъра на Берлин на едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите. Тя ще остане цяло лято там до 30 септември. Инициативата за това е на Българския културен институт в Берлин и на Посолството на България в Германия, подкрепена е и от германски институции.

Проектът всъщност представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбуки - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Инсталацията е поздрав от българска страна по повод предстоящото Председателството на Германия на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 година, разказа за “Труд” директорката на “Арт театър” в Берлин Катя Костова. Тя обясни, че така хората ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да се запознаят със стихове на 28 съвременни български поети. Самите стихове са закачени за всяка пейка на специални плексигласови табели и който иска, ще може да ги прочете. Те са на немски, френски и английски език, а кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата - третата официална азбука в ЕС след латинската и гръцката азбуки.

През месец септември в парка “Джеймс Симон”, както и в Българския културен институт в Берлин, ще се проведат и специално организирани поетически четения с участие на някои от авторите. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от хиляди жители и гости на Берлин, което прави инициативата изключително видима и достъпна за широк кръг публика. Автори на арт-инсталацията са Тодора Радева (куратор и продуцент), Кирил Златков (художник) и Иван Иванов (архитект).

Оригиналните цветни пейки са поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София под името “Скритите букви” и така те създадоха нови места за четене в столицата ни. През лятото на 2019 г. проектът гостува в Париж, а в края на 2019 г. беше реализиран и в Рабат, Мароко.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура