Български език звучи по албанската национална телевизия

Днес от 17:30 за първи път, по Албанската национална телевизия, ще бъдат излъчени новини на български език.

В началото на 2017 година Европейската комисия излезе със становище, в което поиска от Албания да признае етническата принадлежност на живущите в Преспа, Голо бърдо и Гора българи. По непотвърдена информация българското малцинство в тези райони достига до 50 000 души.

Вестник "Труд" още от 90-те години на ХХв. направи няколко журналистически експедиции до български села в Албания, Гърция и Косово. През 1995г. Максим Караджов и Цветан Томчев направиха изложбата "При Самуиловите българи в Албания" в СУ"Св.Климент Охридски", която впечатли едни от най-изявените ни историци, а проф. Николай Генчев участва в следващо пътуване до Мала Преспа през 1997 година, за да участва при дарение на икона за църквата в с. Върбник, Албания.

Колегите Караджов и Томчев потвърдиха сведенията на източниците, че мощите на Св. Горазд и Св. Ангеларий наистина се намират в църквата "Успение Богородично" в Берат, но поради дългата изолация на Албания не беше възможно да се пътува и изучава тази страна. Учените проф. Василка Тъпкова-Заимова, проф. Божидар Димитров и проф. Пламен Павлов оцениха работата на журналистите от "Труд" и дадоха допълнителни сведения за българския период на запад от днешната ни граница на страниците на вестника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България