Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

Хайко Маас: Доставките на оръжие за Либия трябва да бъдат преустановени

Пекарите на кафе пазят в тайна над 800 аромата

Владимир Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

Почина пациент със свински грип в болницата в Смолян

„Лудогорец“ победи поляци в дебюта на Павел Върба

Започна водоподаването към Свищов, Вардим и Царевец В неделя екипите ще продължат работата си по отстраняване на аварията

Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Български „Пазители“ очароват Венеция На 5 май Венеция палацо отваря врати за произведенията на Лили Владимирова и проф. Крум Дамянов

Изложбата е посветена на българското председателство на съвета на ЕС

Съвместен проект на Арт-галерия “Нюанс” и “Мизерикордия ди Венеция” представя уникалните произведения на двама утвърдени български творци – иконописецът Лили Владимирова и скулпторът проф. Крум Дамянов в Италия.

На 5 май във Венеция палацо “Misericordia di Venezia” ще отвори врати, за да покаже експозицията “Guardians”(“Пазители”). Културният храм във вечно романтичната Венеция, който е приемал от световните ренесансови шедьоври до най-значимите съвременни автори, ще даде пространство на първото по рода си културно събитие. Проектът – изложба и каталог представя мост между православната иконопис и модерната скулптура, между българската и италианската култура и духовност.

Изложбата, посветена на българското председателство на съвета на ЕС е една неповторима композиция от традиция и съвременност, създадена от двамата любими български творци.

Експозицията поставя непреходната тема за универсалните човешки ценности в съвременния объркан и забързан свят. “Пазители” на духовността, на културното многообразие, на търсенето, на вярата и любовта.

Откривателят на Лили Владимирова и академик Крум Дамянов за италианската публика е колекционерът и меценат д-р Пино Бизаца. От него идва и поканата за съвместната работа на Арт-галерия “Нюанс” и “Мизерикордия ди Венеция”. Мостът между културите и творците е авторитетният италиански изкуствовед проф. Джулиано Пизани, който курира изложбата и е автор на главните есета в каталога.

“Когато проф. Пизани ни покани, той отвори вратите на галерията и на страната ни с признанието, че не само се вписваме а и оставяме следа в културния живот на вечния град. Тази вяра от негова страна ни даде крилете и силата да извършим този полет над пътя по който вървим“, казва Лили Владимирова. Тя споделя, че тук няма езикови бариери, няма претенции за територии, няма граници, няма задкулисие и демагогия.

„Крум ни безпокои, тревожи ни, събужда ни внезапно; Лили ни успокоява, утешава ни, дава ни упование. Изтерзаните скулптури на Крум от керамика, бронз и алуминий, които се сливат в зашеметяващо ефектни съчетания, влизат в диалог на тази изложба със светлината, очарованието и вътрешното спокойствие на иконите на Лили. Тя е пазител на традицията и на идентичността, той изобличава безразличието и заплахата на безчовечността. И двамата поверяват на изкуството отговорността, която му се полага. Те са нашите стражи“, казва за “Пазители” проф. Джулиано Пизани.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.