Български ритми огласиха двореца „Ешенбах”

Прозвуча тържествен концерт “Четири пиана+”

ВИЕНА. СПЕЦИАЛНО ЗА "ТРУД"

Посолството на Република България в Република Австрия, Постоянното представителство на Република България към Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и другите международни организации във Виена и Българският културен институт във Виена “Дом Витгенщайн” отбелязаха българското председателство на Съвета на Европейския съюз с тържествен концерт “Четири пиана+” в двореца “Ешенбах”.

Концертът се състоя на 25 януари в проектирания от известния австрийско-немски архитект Ото Тинеман дворец “Ешенбах” в центъра на австрийската столица. Гости на събитието бяха генералният секретар на федералното Министерство за Европа, интеграцията и външните работи д-р Михаел Линхарт, австрийски дипломати и политици, представители на Президентството и на федералното Канцлерство, повече от 60 ръководители на дипломатически мисии на държавите, акредитирани в Австрия, включително и доайенът на дипломатическия корпус – представителят на Светия престол Н. Пр. нунцият д-р Петер Цубриген, представители на повече от 10 австрийски и български медии.

Програмата на вечерта беше открита с приветствено слово на Н. Пр. д-р Иван Сираков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Австрия. В обръщението си към гостите посланик Сираков акцентира върху приоритетите на българското председателство - консенсус, конкурентоспособност и кохезия, които бяха представени от правителството през лятото на 2017 година.

“Дебатите за бъдещето на Европа, заложени в европейския диалог, и приоритети на българското председателство следват желанието на Комисията за по-обединен, по-силен и демократичен Европейски съюз.”, отбеляза посланик Сираков.

След българския посланик думата взе и посланик Светослав Спасов - постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена. Той припомни легендата за хан Кубрат и урокът, който той е дал на синовете си, показвайки им, че само заедно ще бъдат силни.

Приветствие към страната ни, като председател на Съвета на ЕС, поднесе и генералният секретар на Федералното Министерство за Европа, интеграцията и външните работи д-р Михаел Линхарт. Той отбеляза и отличният диалог между министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Австрия – г-жа Карин Кнайсел, която е споделила прекрасните си впечатления от посещението си в София.

Програмата на вечерта продължи с тържествен концерт “Четири пиана+” (QUATTRO PIANO+) с участието на музикантите от български произход, постоянно живеещи в Австрия и Великобритания: Орлин Димитров, Лора Димитрова, Мария Даливичева на пиано и Ивайло Деливичев – перкусии и Андрю Уотсън – Англия.

Програмата на този неповторим състав включва комбинация от класическа, забавна музика и джаз елементи. Експерименталност и виртуозно изпълнение във всички насоки - изправиха изтънчената публика на крака и зарадваха слушателите с едно изключително емоционално, с висок професионализъм и съвсем различно преживяване.

Изпълнени бяха аранжименти, в по-голямата си част преработени от Лора Димитрова, както с традиционни български мотиви, така и музика на композитори като Йохан Щраус, Жак Офенбах, Астор Пиацола, Елтън Джон и Били Джоел.

Концертът е само началото на богата програма, която българските институции в Австрия организират по повод председателството на Съвета на ЕС и включва концерти, изложби и други. Заключителното събитие - концерт на камерния хор “Йоан Кукузел”, ще се проведе през юни месец в катедралата “Св. Стефан”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура