Български сайт излъга за убийство на остров Санторини, забъркаха и Борисов

Скрийншот: Та неа

Български сайт забърка българския премиер с убийство, извършено на остров Санторини.

Фалшива новина, че жeнaтa, cнимaлa нoщнoто шкaфчe нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв, нaтъпкaнo c пачки по 500 евро и злaтo, e oткритa мъртвa нa ocтрoв Caнтoрини, намери отзвук сред медиите в Гърция и Северна Македония, които тиражираха невярната „новина”, позовавайки се на българския сайт.

Публикуването на фейка в авторитетния медиен гигант „Та неа”, собственост на гръцкия олигарх Евангелос Маринакис предизвика недоволство сред гръцкото общество и политическия елит, тъй като Евангелос Маринакис е авторитетна личност, корабособственик и член на пирейския градски съвет. Собственик на футболните клубове Олимпиакос в Гърция и Нотингам Форест в Англия, както и на в. „Та неа” и телевизия Мега.

След разследване на в. „Труд” стана ясно, че от посочената дата на „убийство” 20 юли т.г. до момента на територията на Р. Гърция няма извършено убийство, а конкретно на остров Санторини няма убийство на какъвто и да е гражданин от 2018 година до сега.

Информацията бе потвърдена и от българското посолство в Атина.

В сайта публикувал фалшивата новина, прави впечатление, че на 3 юли т.г. е публикувана новина, в която се казва, че „наши източници твърдят че жената, снимала пачките и направила звукозаписа, е била убита в неделя вечерта - 28 юни 2020 г.”. Тоест жената, направила снимките е обявена за убита от същия сайт, месец по-рано от последвалата публикация за убийство на остров Санторини от 1-ви септември.

Припомняме, че това е пореден опит с гръцки елемент, в който се забърква името на премиера Борисов.

През 2018 година фалшива новина за гръцки остров, който бил си купил Бойко Борисов, плъзнала в маргинален интернет сайт, но бе опровергана категорично от посочената за посредник агенцията за недвижими имоти. Информацията бе пълен фейк, форма на хибридна война или политическо противопоставяне на българска почва, нещо което се случва и в момента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България