Български учени в леден капан на Антарктида (обзор)

Група от десет български учени, които са на експедиция в Антарктида, се оказа в леден капан. Причината е в неблагоприятни условия, които са затворили залив и плавателният съд с хранителни запаси за експедицията ни не е успял да направи доставката. Става въпрос за група от десет души, които са пристигнали в базата ни "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън с чилийския кораб "Лаутаро", съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции в Антарктида.

През следващите дни до проясняване на времето антарктиците ни ще разчитат за изхранването си на резервни запаси в базата, които към момента се състоят от 2 кг брашно, боб и леща. Капитанът на кораба "Лаутаро" с хранителните продукти за българите е дал обещание да не потегля, докато не бъде извършена доставката.

Българите в Антарктида са от първата група наши учени там. Те са пристигнали благополучно и са успели да влязат веднага в основната къща със съвсем малко копане. Моторните шейни работят и успешно е бил запален генераторът. Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона би трябвало да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години. Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-а антарктическа експедиция, уточни проф. Пимпирев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България