Български хор ще пее църковно-славянски песни в Италия

Две седмици след посещението на папата у нас, един от най- харесваните български хорове – Камерен хор „Проф. Георги Робев“ (https://www.facebook.com/robevchoir/) заминава за католическа Италия, за да представи най-красивите песнопения на източното Православие в историческите барокови църкви на Болоня и Милано.

Турнето е по повод Деня на Славянската писменост и култура 24 май и посещението на Главата на Римокатолическата църква в България.  Хорът е поканен лично от Франко Кастелини, Почетен консул на Република България в областта Емилия Романя, Италия.

На 18 май 2019  (рождения ден на великия оперен певец Борис Христов) РОБЕВ хор ще изнесе тържествен концерт в бароковата базилика „Санта Мария ди Галиера“   ("Santa Maria di Galliera"), която е в историческия център на Болоня. Концертът започва  от 16.00 ч. и ще се състои  в присъствието на българската културна общественост в Болоня, българските консули в Италия и Ватикана, представители на Православната и Римокатолическата църква.

На 19 май 2019 от 14.00 ч. българския свещеник отец Стефан Димитров, предстоятел на БПЦ в Милано, организира тържествения концерт на хора в базиликата „Свети Амвросий“ в Милано, предоставена за богослужения на Руската православна църква.

Репертоарът на хора е специално подбран от бисери на Православната църква и шедьоври на музикалната класика. Акцент в програмата ще бъдат любимите за всички поколения българи песни ( между тях и „Песен за Костадин войводата“, „Една българска роза“, „Моя страна, моя България“), които хорът ще изпее заедно с публиката.

В навечерието на 24 Май РОБЕВ хор ще направи един специален подарък за своята публика в Италия. Най-новата стихосбирка на Румен Леонидов „Покаяние Господне“  ще бъде представена по време на концертите лично от диригента Нели Трошева. Екземпляри от книгата ще бъдат раздадени безплатно на публиката, докато хористи и публика изпълняват заедно „Върви народе възродени“.

РОБЕВ ХОР подготви специално издание на песните, които ще прозвучат в Италия по повод посещението на главата на Римокатолическата църква в България, за българската публика. Можете да ги чуете с вход свободен на 13юни  от 19.00ч. в католическата катедрала „Св.Йосиф“ в София, в концерта „Песен без граници“ (pixel.facebook.com/events/796836077361804/).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони