Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

Български художнички от Франция показват живопис в Старинен Пловдив

Българските художнички от Франция Иванка Петрова Цекова – Ване (Vanet) и Кристин Цекова – Кристи (Christy) ще представят своята съвместна изложба живопис “Париж в Пловдив” в постоянната експозиция “Мексиканско изкуство” на Градската художествена галерия в Стария град на Пловдив.

Откриването на експозицията с творби на Ване и Кристи, които са майка и дъщеря, е на 20 юни от 18 часа. Двете определят себе си като френско -български артисти, тъй като съдбата им е свързана с двете държави. Ване е родена в София, но от 1986 г. живее и твори в Париж. Кристи е родена в подножието на Монмартър, което сякаш предопределя пътя й на творец.

Завършва “Чуждестранни езици и цивилизации” в Сорбоната, но следва дипломиране в “История на изкуството и археология” със специалност съвременно изкуство.

Усилията на артистичния тандем за междукултурно свързване са оценени и признати от кметството на Париж. Двете художнички през тази година отново ще участват във Фестивала на солидарностите, като техният проект този път е свързан с Пловдив – родния край на дядото на Ване.

Ване и Кристи са членове на La Maison des Artistes и Adagp в Париж и от 10 години работят за сближаването на българската и френската култура чрез своята асоциация “Paris-Vanet-Art”. Тя е член на Къщата на бореца и асоциациите към кметството на град Париж. В Пловдив картините им могат да се видят до 5 юли.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.