Българчетата не умеят да работят в екип

Само 2% от деветокласниците са се справили с поставените им задачи

Българските ученици на 15 и 16 години не умеят да работят в екип. Това сочат резултатите от Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В изследването участват 51 държави, сред които и България. Данните са конкретни за един от модулите - “Решаване на проблеми в сътрудничество” за 2015 г. Той оценява дали учениците умеят ефективно да участват в дейности за решаване на проблем заедно с партьнори.

500 точки е средният резултат на държавите от ОИСР. Първенци са учениците от Сингапур с 561 точки, следва Япония с 552 точки. България е сред 25 държави с резултати под средните. Нашите точки са 444. Пред нас са Кипър и Чили, а ни следват Уругвай, Коста Рика, Тайланд и ОАЕ.

В модула са участвали над 6000 български деветокласници през 2015 г. 49% от тях могат да се справят само с най-елементарните задачи за решаване на проблеми, които включват преди всичко способност да следват предварително разработен план. Същият процент успяват със средно трудните задачи, а само 2% решават най-сложните.

Данните показват още, че във всички държави в PISA момичетата се представят по-добре с поставените задачи в сравнение с момчетата, което важи и за България. Девойките имат среден резултат от 461 точки, а момчетата – 429 точки.

“Държавите с високи резултати имат образователните системи, адаптирани към развиване на умения за мислене и за решаване на проблеми, и акцентират върху обучението с проекти”, коментираха резултатите експерти от МОН.

Коментари

Задължително поле