На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Българчетата не умеят да работят в екип Само 2% от деветокласниците са се справили с поставените им задачи

Българските ученици на 15 и 16 години не умеят да работят в екип. Това сочат резултатите от Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В изследването участват 51 държави, сред които и България. Данните са конкретни за един от модулите – “Решаване на проблеми в сътрудничество” за 2015 г. Той оценява дали учениците умеят ефективно да участват в дейности за решаване на проблем заедно с партьнори.

500 точки е средният резултат на държавите от ОИСР. Първенци са учениците от Сингапур с 561 точки, следва Япония с 552 точки. България е сред 25 държави с резултати под средните. Нашите точки са 444. Пред нас са Кипър и Чили, а ни следват Уругвай, Коста Рика, Тайланд и ОАЕ.

В модула са участвали над 6000 български деветокласници през 2015 г. 49% от тях могат да се справят само с най-елементарните задачи за решаване на проблеми, които включват преди всичко способност да следват предварително разработен план. Същият процент успяват със средно трудните задачи, а само 2% решават най-сложните.

Данните показват още, че във всички държави в PISA момичетата се представят по-добре с поставените задачи в сравнение с момчетата, което важи и за България. Девойките имат среден резултат от 461 точки, а момчетата – 429 точки.

“Държавите с високи резултати имат образователните системи, адаптирани към развиване на умения за мислене и за решаване на проблеми, и акцентират върху обучението с проекти”, коментираха резултатите експерти от МОН.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Поредната пaртенка:) хаха Не сме били умеели:) как умеехме преди 89 г? как се събирахме, как имахме в нашата махала тимуровска команда и помагахме на възрастните и се грижехме за дърветата и цветята на улиците на квартала? Работехме в екип и то чудесно. Да се възстановят пионерските организации, защо се махнаха чавдарчетата, къде е комсомола. Разбира се, имената могат да се сменят, но същността на тези организации да бъда същата. Да учи младежите на взимопомощ, уважение към труда, на приятелство, на честност и морал. Един за всички, всички за един:)!!! И престанете труд да пишете глупости..вече май за нищо не ставате…Жалко…едно време беше хубав вестник и Тате го четеше редовно:)!!

  2. Поредното доказателство, че още не сме се демократизирали до ниво говеждо стадо по западен образец.

  3. Статията е нагледен пример. Няма координация между журналист, редактор, помощник реадктор и коректор. Ако бях в училище за този памфлет не ми мърдаше двойката.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.