Българчетата първи в Европа по употреба на дрога

Синтетични наркотици масово заливат пазара, все по-евтини и смъртоносни стават

Токсичните вещества причиняват тежки психози

Българските ученици са на едно от първите места в Европейския съюз по употреба на дрога, според данни от последното проучване за разпространение на наркотични вещества в държавите от ЕС. Това стана ясно по време на лекция в рамките на доброволната инициатива “Наркотиците убиват” в сряда в столичното 7-мо СУ “Свети Седмочисленици”.

Организатор на инициативата е проф. д-р Юлия Николова, член на обществения съвет към МОН, съвместно с Агенция “Митници”.

Целта е да обхванем колкото може повече училища и да запознаем децата с ужасяващите последствия от наркотиците, защото това е един от бичовете на нашето съвремие, обясни пред “Труд” проф. Николова.

Над 2500 нови токсични вещества влизат в състава на най-разпространените синтетични отрови в момента. Амфетамините и анаболните стероиди са най-често употребяваната от ученици и младежи изкуствена дрога. В 90% от случаите използваният наркотик е марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първият опит най-често е между 14- и 16-годишна възраст.

Изключителен проблем, от една страна, е непрекъснатото създаване на нови и нови видове синтетични наркотици, които са все по-смъртоносни и стават все по-евтини. Това заяви Стефан Бакалов, шеф на специализирания отдел “Борба с наркотрафика” и началник на отдел “Разследване и разузнаване” към митницата на Летище София. От друга страна, дилърите се усъвършенстват в подтикването към наркотици, а предлагането става все по-анонимно. В момента има достъпни над 500 сайта в цял свят, които предлагат и доставят дрога. В някои държави търговията на черно вече става с помощта на дронове, което прави дилърите все по-трудно проследими. “Такава организация можем да наречем вече “Перфектна буря”, коментира шефът на отдела за борба с наркотрафика. Една от новите разкрити у нас схеми за разпространение, е внос на наркотици, които са описани като химикали за ветеринарната медицина.

Голямата инвазия на синтетичната/дизайнерска дрога започна от 2010 г. насам. Оттогава досега в България са регистрирани около 27-30 нови вида, като всеки следващ е все по-токсичен, обясни пред “Труд” Бакалов. По думите му те са смъртоносни, удрят централната нервна система, употребата им води до психологически отклонение и разстройства, а абстиненцията при някои от тях е изключително страшна и агонизираща (хероин и синтетичните му имитации).

Успоредно с дизайнерските имитации на хероин и кокаин, масово на българския пазар навлизат и синтетики на марихуаната - т.нар. друсана или мокрена трева. Тя има 800 пъти по-опустошителен ефект.

В САЩ през 2016 г. от наркотици са починали 71 хил. души, 20 хил. от тях е убило токсичното вещество фентанил. Общият брой на жертвите надхвърля този на загиналите във всички военни действия на Щатите от виетнамската война насам.

За съжаление е трудно да кажем колко са смъртните случаи у нас, тъй като наличните тестове в болниците не реагират на много от новите синтетични вещества.

 

В цялата страна

Полицаи ловят дилъри край училищата

11-годишно дете лекувано в токсикологията след предозиране

03-3Униформени и цивилни полицаи патрулират около училищата в страната, за да не допускат дилъри да продават отрова на учениците, казаха от МВР.

Контролът в Бургас е затегнат двойно, каза за “Труд” шефът на ОДМВР комисар Калоян Калоянов. В морския град само за три дни миналата седмица бяха заловени трима дилъри. “Не се касае за инцидентност, а за регулярни действия в период от 2 г. назад. Мерките са предприети след съвместно решение между кмета на Бургас Димитър Николов и комисар Калоянов”, каза Цветелина Рандева, говорител на полицията в Бургас.

Засилен контрол в зоните край училищата упражнява и варненската полиция. В края на първа и втора смяна често край дворовете виждаме паркирана патрулка, споделиха пред “Труд” родители на ученици. Миналата година в токсикологията на Военноморска болница след употреба на различни дроги били лекувани над 20 деца, най-малкото от които е било едва 11-годишно.

Само преди дни полицаи заловиха в Лом пласьор, докато продаваше на 15-годишен ученик амфетамини и канабис. Заедно с наркотърговеца бе задържана и 17-годишната му помощничка, чийто сутиен бе пълен с дози амфетамини и екстази. В Лом още се коментира и среднощен бой между ученици заради неуредени сметки за наркотици, който завърши със смъртта на едното от момчетата. Кръвопролитието стана на 8 декември 2014 г. пред едно от училищата в крайдунавския град. 15-годишният Калоян П. купувал дрога от 19-годишния Алберт В. - ученик последен клас в професионална гимназия. Двамата обаче се скарали заради плащанията на дозите и между тях започнал бой. Калоян извадил отвертката и я забил в главата на Алберт. В момента делото срещу Калоян още е в Апелативния съд.

 

Анкета сред тийнейджъри

Всеки трети поне веднъж е опитал отровата

У нас марихуаната била леснодостъпна

02-4Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на наркотици. Това показват данни от изследвания сред тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години. Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е вземал дрога, докато за останалите страни средните стойностите са близо два пъти по-ниски. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години. “Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – между 11 и 13 години. При тези деца семейната картина обикновено е много тежка – имат разведени родители, самите родители са зависими от наркотици или алкохол”, коментира д-р Борислав Станчев, който представи данните от проучванията на заседание на Общинския съвет по наркотични вещества във Варна. Според него модата младежите да употребяват наркотици вече затихва в западните европейски страни, докато в България сега навлиза.

Според миналогодишния доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците, най-често у нас се употребявала марихуана (8,3%), като момчетата и младите мъже прибягвали два пъти по-често от момичетата и младите жени. Екстази взимали 2,9 на сто, амфетамин - 1,3 на сто, а кокаин - 0,3 на сто. Изследване сочи, че в България наркотиците са най-леснодостъпни в цяла Европа.

Коментари

Задължително поле