Бърз съд за ромка, била медицинска сестра в Спешното отделение в Горна Оряховица

53-годишна, осъждана за джебчиство и телефонни измами ромка, ще бъде съдена по бързата процедура, след като вилняла в Спешното отделение на общинската болница в Горна Оряховица и нанесла побой на медицинска сестра. Агресивната извършителка е задържана за 72 часа. Срещу Румяна Томова, която е от известния ромски клан Данковите в железничарския град, е образувано бързо производство за хулиганство с проявена дързост и цинизъм. Районната прокуратура в Горна Оряховица още в понеделник внесе делото в съда за незабавно налагане на наказание.

Екшънът се разиграл в 10,40 часа в неделя в коридора на спешна помощ в МБАЛ в Горна Оряховица. Същия ден внучето на Румяна Тодорова паднало и си ударило главата, а тя и съпругът и го завели в болницата. Докато дежурната лекарка го преглеждала, 6-годишното момченце започнало да плаче, а Румяна Тодорова захванала да крещи и да ругае медицинския персонал. Разярената жена обиждала медиците с думите: "Нищо не става от вас".

След това започнала да настоява на детето да бъде извършен повторен преглед, въпреки че първият още не бил приключил. След минути разпрата се пренесла в коридора, където бабата на пострадалото дете и мъжът и продължавали да хулят докторите. В същото време медицинска сестра излязла от кабинета и им направила забележка да не викат. Тогава Румяна Томова се нахвърлила върху медицинската сестра като крещяла: "Какво ме гледаш?" и зверски я ударила с юмрук в лицето и я ритнала в крака.

Персоналът на здравното заведение незабавно подал сигнал на тел.112 и в прокуратурата и извършителката била задържана. Действията и са записани на камерите за видеонаблюдение в отделението.

По случая била разпоредена съдебно-медицинска експертиза на пострадалата медицинска сестра, която е установила, че и е нанесена лека телесна повреда.

Само преди седмица в Горна Оряховица е била инициирана среща между Районната прокуратура и болничното ръководство за набелязване на мерки срещу издевателствата над медицински работници.

"Работещите в здравните заведения в града разполагат с имейлите, с номерата на телефоните и факса на прокуратурата и имат възможност с бърз и директен контакт при нужда с дежурния прокурор. Освен това държавните обвинители работят приоритетно по такива сигнали, а разследванията се водят под формата на бързи производства. Веднага се решават по същество от наблюдаващия прокурор и след изготвянето на съответния акт -обвинителен акт или споразумение, материалите по казуса се внасят в съда", коментира пред "Труд" ръководителят на Районната прокуратура в Горна Оряховица Даниела Харитонова.

Коментари

Задължително поле