Бърни Сандърс фаворит сред US демократите

Сенаторът от Върмонт изпревари изненадата Бутичеч

Тръмп взе 86% от републиканците

Американският сенатор Бърни Сандърс спечели втория кръг от първичните избори на партията на демократите, произведени във вторник в щата Ню Хемпшър, за номинацията за неин претендент на президентските избори в САЩ през ноември срещу действащият държавен глава Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Самоопределящият се като социалист независим сенатор от съседния щат Върмонт затвърди статута си на фаворит в надпреварата и изпревари бившия кмет на град Саут Бенд, щата Индиана Пийт Бутичеч, който изненадващо спечели мнозинството от предпочитанията преди седмица в Айова. На трето място дойде почти неизвестната досега сенаторка от щата Минесота Ейми Клобушар, следвана от колегата си от Масачузетс Елизабет Уорън и бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, на пето място.

„Тази победа тук е началото на края за Доналд Тръмп”, каза 78-годишният Сандърс пред свои привърженици в Ню Хемпшър, които го приветстваха с лозунга „Бърни ще победи Тръмп”. Успоредно на първичните избори на демократите такива в Ню Хемпшир се произведоха и за номинацията на републиканците. На тях президентът Донлад Тръмп получава доверието на 86,6% от регистрираните членове на партията. Единственият му опонент, бившият губернатор на Масачузетс, Уилям Уелд е убедил едва 8,2 на сто от избирателите-републиканци, като 2,8 процента са вписали невалидни свои кандидати в листите.

Междувременно трима от претендентите за номинацията на демократите се оттеглиха от надпреварата в резултат на вота в Ню Хемпшир - бизнесменът от азиатски произход Ендрю Уанг, бившия губернатор на Масачузетс Девал Патрик и сенаторът Майкъл Бенет.

Коментари

Задължително поле