Бъчварова огрява Боршош, вреди на Борисов

Шефката на кабинета на премиера не за първи път го вкарва в проблеми

С Боршош правителството забърка управленски „борш“. Не украински или руски боршч с месо, а традиционната в унгарска Трансилвания кисела супа с ферментирали пшенични трици, които именно се наричат „борш“.

Как и по кои управленски правила и принципи предрагият фаворит на началничката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова и шеф на НДК хем е напълно законно уволнен, хем е възстановен, хем сам си е подал оставката? Усещате ли миризмата на кисело и ферментирали трици?

Ясно е, защо министър Лиляна Павлова не хвърли оставката си с възмущение след очевидната демонстрация на незачитане на правата й да взима самостоятелни решения в повереното й за ръководство ведомство. Без всякакво съмнение после върху нея щяха да хвърлят отговорността за който и да е от май непоправимите вече пропуски в подготовката, да не говорим за евентуален провал.

Поддала се е Павлова също и на увещанията на премиера, един ден може и да съжалява, че е участвала в поредното обгрижване на фаворита. Само така можеше да помогне ефективно на Борисов като му спести публичното участие в интригите на началничката на кабинета му. Тъй като Бъчварова огрява Боршош, но вреди на Борисов, въвлечен от нея също да го брани от евентуален задълбочен интерес на прокуратурата към делата му в НДК.

На неговия пост министър Павлова постави един от членовете на борда на директорите на дружеството Борислав Велков. Същият е и председател на експертно консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден от нея. Премиерът скорострелно го отстрани и върна Боршош, така управленският „борш“ ферментира в скандал и съвсем се вкисна.

Естествено, Велков не закъсня да сподели във фейсбук профила си разкрития за големи нередности с ремонтите в НДК, източване чрез „културни кражби“, през най-различни нагласени обществени поръчки, допълнителни услуги, свързани компании и “холивудски” хонорари. В резултат от усилията на уволнения, светкавично възстнановен и тутакси подал оставка фаворит на началничката Бъчварова и културното му задкулисие държавното дружество логично е доведено до тежък фалит.

От изнесената информация ясно се вижда как последователно “културният Боршошлия” е осигурявал чувствителни загуби на културната инфраструктура: 2015 г. - 9,3 млн. лева, 2016 г. - 8,5 млн., 2017 г. - 3,4 млн. Без визия, без бизнес план, но пък с ясната цел да бъде източено дружеството по всевъзможни начини за 3 години са похарчени общо около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара срещу твърде незначителни приходи. Катастрофирало дружество, плод на алчност и добре планирани действия, в което и културата е фалирала, тегли чертата Велков.

Нататък изглеждат неизбежни прокурорския интерес и евентуално съд за Боршош или за „мецената на интелигенцията“.

Има какво още съществено да сподели и депутатката от ДПС Велислава Кръстева. Твърди, че й е много интересно къде са отишли парите, които са оставени на Боршош, когато тя беше зам.-министър на културата в правителството на Орешарски и в нейния ресор беше НДК. И на много други им е интересно, предполага се и на държавното обвинение.

"Аз изхвърлих гащите от НДК, а не г-н Боршош... Сградата, която и да е тя, не произвежда култура и не е културен институт“, възкликна депутатката.

По 1183 лв. месечно излиза луксозното возене на директора, който се вози в "Лексус" чийто лизинг плаща НДК, писа в свое разследване "Труд". Годишно НДК дава по 14 139 лв. за луксозното возило на шефа.С 1,3 млн. лв. от бюджета на НДК Боршош си е осигурил медиен комфорт за година и девет месеца. Парите са раздадени на телевизии и радиа, списания, за нови филми, сайтове и пиар фирми.

Боршош изгря и на корицата на сп. "Форбс" със заглавието „Носителят на промяната”. От e-vestnik.bg начаваме, че списанието е получило 23 000 лева от НДК? Е как да не го сложиш „мецената” на корица. Един директор на държавна зала, похарчил огромни суми държавни пари, е представен като преуспял частен предприемач. „Форбс” е побългарен, та дрънка, не се знае дали Боршош не е платил с парите на НДК и за рекламните пана с неговия портрет по улици и булеварди,добавят в e-vestnik.bg.

Не е само този скандал на сметката на Румяна Бъчварова. Тя кадруваше не само в сегашния, а още в предишния. Тогава, водейки преговорите за ГЕРБ с Реформаторския блок (РБ), съдейства много активно за овластяването на частично или напълно нефелни „реформатори“, обречени неизбежно да провалят на постовете си набелязаните политики и реформи.

Провалиха и правителството, то беше принудено да подаде преждевеременна оставка. Тактическа по същество, но с оглед избягване на очертаващо се стратегическо поражение. Отнесоха последствията ГЕРБ и Бойко Борисов, общественото доверие към тях трайно спадна. Добрият резултат на парламентарните избори е следствие преди всичко на пълния провал и разпада на РБ.

Отново, както и през ноември 2015 г., протестират служители на МВР, съвсем доскоро оглавявано от Румяна Бъчварова. Тогава излязоха на улицатаслед опита й за орязване на социалните им придобивки в бюджета за 2016 година. Според полицейски синдикат "реформата" на Бъчварова е довела до напрежение в личния състав и е създала "огромен дисбаланс" в заплащането на различни групи служители – проблем, който все още не е решен.

МВР се громи още от ноември 1989 г., при Бъчварова обаче се достигна дъното. Както и за другите й „вкиснати боршове“ за ГЕРБ, отговорен хората ще държат Бойко Борисов, тя отдавна го сочи за свой единствен ментор. Силно се съмняваме, че му харесва ролята на „жертвения козел“, но натам го тласкат едни доверени кадри.

Коментари

Задължително поле