Каква е рецептата за дълголетие на пастир?

Започна евакуацията на чужденци от китайския град Ухан

Хеликоптерът на Кобе Брайънт не е имал система за предупреждение за сблъсък

Медитация помага на болни от рак и с високо кръвно Индийският гуру Шри Шри Рави Шанкар и д-р Фари Саатчоглу от Осло дойдоха в София

Станислав Владимиров: За Перник няма друго решение освен водата от „Белмекен“

Вътрешен човек отмъкнал металната каса от казиното в Борован

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков за СРС-тата с Румен Радев: Може би ще има още

Венцислав Караджов: В частния сектор има проблеми при обработване на лични данни

Спецпрокуратурата и МВР влязоха в офиси на Васил Божков

Потвърдиха кърви случай на коронавирус и в Обединените арабски емирства

Вандали оскверниха гробищата в град Баня

Димитър Дъбов, член на НС на БСП, пред „Труд“: БСП изглежда като лека кавалерия пред ГЕРБ В България ситуацията е много сложна, търси се нов политически субект

Проф. Кантарджиев: В България вече има желаещи да се изследват за коронавируса

Камион се обърна и затвори магистрала „Тракия“ към София

Силен вятър събори дърво върху лифт в Австрия В кабинките е имало деца, отишли на курс по каране на ски

Валентина Йотова заслужи „Мара Белчева”

В гр. Севливо се състояха прояви по повод 150 години от рождението на видната севлиевска поетеса Мара Белчева.

Беше открита изложба с пана, изобразяващи живота, пътуванията и творческите й изяви. Бяха поднесени цветя пред баралефа на поетесата, а за нейния творчески път, за ролята й в европеизирането на родната литература, за хармоничното партньорство между нея и Пенчо Славейков говори поетът Димитър Васин. Той председателстваше комисията на Националния поетичен конкурс „Мара Белчева” в състав: Анжела Димчева, Венета Йонкова и Минка Минчева. Общинското ръководство проведе за шести път конкурса, чийто съорганизатори са Бизнес сдружение „Севлиево – 21 век”, Градската библиотека, в. „Росица” и Съюзът на българските писатели. Включиха са 55 авторки от цялата страна.

Тържеството за обявяване на резултатите се състоя в сградата на община Севлиево. Лично кметът на града д-р Иван Иванов връчи Първа награда на Валентина Йотова (София) и Втора награда на Лиляна Качова (София). Бяха отличени още: с Трета награда – Ивелина Радионова (Провадия), Специална награда на Бизнес сдружение „Севлиево – 21 век” – Росица Стефанова, Награда за млад автор от в. „Росица” – Теа Монева.

През последните 10 години конкурсът зае своето престижно място сред поетичните форуми в България. Това се дължи преди всичко на харизмата, с която свети в родния литературен пантеон ликът на Мара Белчева, нейната душевна извисеност, физическа красота, поетичен талант, всеотдайно поведение в живота и най-вече – обогатяващото партньорство с Пенчо Славейков. Тяхната драматична любов продължава да е митично осветена повече от 100 години. От 1903 г. до кончината на Пенчо на 28 май 1912 г. тя е неговата муза, помощник, любима и спасителка, останала на колене пред неговия талант и пред смъртния му одър. Пет месеца след края му Мара Белчева пише: „Споменът за Пенчо е душата на живота ми!”

Телата изтляват, но сътвореното от творческите им души завинаги бележи българския литературен контекс с изящните послания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.