Валери Димитров: Партиите трябва да отчитат публично как харчат субсидиите си

Партиите трябва да отчитат публично как харчат парите си и да има прозрачност и така да не изхранват свързани лица. Такава теза зае бившият председател на Сметната палата Валери Димитров по темата за размера на партийните средства.

Независимият депутат Велизар Енчев коментира, че е предложил преди 4 години да се понижи размерът на финансирането от 11 лв. на глас на 5 лв. По думите му у нас е най-високата субсидия в цяла Европа и е неморално да бъде такава с оглед стандарта на живот.

В размера на субсидията трябва да се балансират два интереса – големите партии трябва да имат пари, за да са финансово независими и конкретният размер може да бъде съобразяван, каза бившият шеф на одитната агенция. Той посочи и пример от работата на Сметната палата отпреди години – лидер на малка партия, който е получил голяма субсидия веднага я е превел на дъщеря му под формата на наем. "Оказва се, че законът го позволява. Липсата на законова уредба и отчетност води до рискове", категоричен беше Димитров.

Енчев допълни, че големите партии искат по-ниска субсидия, а същевременно имат много спестени пари на влог. ГЕРБ например е с 30 млн. лв. Депутатът коментира и предложението си партиите да бъдат задължени да харчат парите си в рамките на годината, за да не ги стискат за избори. "Така те ще могат да инвестират в дейност по региони", каза той.

"Отчетността на партията е пригодена форма на тази на малките и средни предприятия", обясни Валери Димитров. "Там нищо не се разбира, няма индивидуализация на разходите", добави той и предложи партийните разходи да бъдат подчинени на разходите в закона за публичните финанси.

Енчев изрази опасение, че няма да има промяна в размера на субсидиите, защото в закона за държавния бюджет, приет миналата седмица, този текст не е бил редактиран.

"В сайта на сметната палата се вижда, че партия, която има телевизия за две години официално е превела 1 млн лв. за реклама", каза народният представител с уточнението, че не само една партия има телевизия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика