Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Валери Димитров: Партиите трябва да отчитат публично как харчат субсидиите си

Партиите трябва да отчитат публично как харчат парите си и да има прозрачност и така да не изхранват свързани лица. Такава теза зае бившият председател на Сметната палата Валери Димитров по темата за размера на партийните средства.

Независимият депутат Велизар Енчев коментира, че е предложил преди 4 години да се понижи размерът на финансирането от 11 лв. на глас на 5 лв. По думите му у нас е най-високата субсидия в цяла Европа и е неморално да бъде такава с оглед стандарта на живот.

В размера на субсидията трябва да се балансират два интереса – големите партии трябва да имат пари, за да са финансово независими и конкретният размер може да бъде съобразяван, каза бившият шеф на одитната агенция. Той посочи и пример от работата на Сметната палата отпреди години – лидер на малка партия, който е получил голяма субсидия веднага я е превел на дъщеря му под формата на наем. “Оказва се, че законът го позволява. Липсата на законова уредба и отчетност води до рискове”, категоричен беше Димитров.

Енчев допълни, че големите партии искат по-ниска субсидия, а същевременно имат много спестени пари на влог. ГЕРБ например е с 30 млн. лв. Депутатът коментира и предложението си партиите да бъдат задължени да харчат парите си в рамките на годината, за да не ги стискат за избори. “Така те ще могат да инвестират в дейност по региони”, каза той.

“Отчетността на партията е пригодена форма на тази на малките и средни предприятия”, обясни Валери Димитров. “Там нищо не се разбира, няма индивидуализация на разходите”, добави той и предложи партийните разходи да бъдат подчинени на разходите в закона за публичните финанси.

Енчев изрази опасение, че няма да има промяна в размера на субсидиите, защото в закона за държавния бюджет, приет миналата седмица, този текст не е бил редактиран.

“В сайта на сметната палата се вижда, че партия, която има телевизия за две години официално е превела 1 млн лв. за реклама”, каза народният представител с уточнението, че не само една партия има телевизия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете