Валери Симеонов: Областните управители си свършиха добре работата по оградата на границата с Турция

Снимка: Архив

Смятам, че хората си свършиха работата добре. Говоря за областните управители, които бяха по времето на предното управление на ГЕРБ и сега. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод заявеното от главния прокурор Сотир Цацаров , че ако експертизата на оградата по границата с Турция потвърди изводите в доклада на ДАНС ще има обвиняеми министри и областни управители.

„Прочетох публикациите. Доколкото разбрах главният прокурор е казал, че ще има досъдебно производство. Това не е неговата работа“, коментира той. „Идеолог съм на оградата, да, но не съм монтажник или областен управител. Областните управители са тези, които сключват договорите с възлагане“, заяви Валери Симеонов.

„Припомням, че аз бях причината за бързото изграждане на оградата в рамките на година и половина. С колегите и от другите парламентарни групи успяхме да прокараме решение това да става в директно възлагане, да не се минава по процедурата за обществени поръчки. Тогава ни бяха нападнали огромни тълпи бежанци“, посочи депутатът.

Попитан това решение не създава ли предпоставки за неизгодни договори, Симеонов обяви: „Това е работата на Прокуратурата, да проверява и да установява има ли такова нещо или няма. Доколкото съм имал контакт с областните управители, не видях такова нещо. Не съм го проверявал и не го допускам“.

В отговор на въпрос има ли представа към кого ще се насочи интересът на Прокуратурата, Валери Симеонов поясни: „Интересът трябва да се насочи там, където има съмнения или доказателства за злоупотреби и разминаване в цените. Нямам информация за такова разминаване. Даже мога да кажа, че на много места, при проверките ми, които бяха буквално всяка седмица, констатирах, че са извършени строителни дейности повече, отколкото са платени. Не навсякъде теренът може да се предвиди“. Попитан открива ли връзка между казаното от главния прокурор Сотир Цацаров и това, че вече не е част от кабинета, Симеонов уточни: „Сотир Цацаров не е казал нищо за мен, нито дума“.

По повод доклада на ДАНС за оградата по границата, депутатът заяви: „ДАНС не е институцията, която може да определи дали има престъпление или не. Контактувал съм с ДАНС и мога да кажа, че нямам много високо мнение за работа им.

„Не може един гологлав чалгар да се изявява като съдия в България и да раздава присъди. Това също го имайте предвид“, коментира Валери Симеонов. „Нека главният прокурор провери и „Юлен“, ще го подкрепя“, каза още той.

Коментари

Задължително поле