Валери Симеонов след проверката с хеликоптер на оградата по границата с Турция: Няма злоупотреби

Няма злоупотреби при строителството на оградата по българо-турската граница. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов, след като инспектира завършването на последния най-тежък участък от съоръжението на територията на Бургаска област, съобщи БНР. Той ще настоява за промени в Закона за обществените поръчки, за да не се провеждат конкурси, когато се отнася за технически средства и съоръжения свързани с националната сигурност.

Двучасов оглед с хеликоптер по дължината на цялата ограда извършиха вицепремиерът Валери Симеонов, депутати от ГЕРБ и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. От дългата близо 200 км ограда остават да бъдат завършени по-малко от 5 км между Ямболска и Хасковска област, каза Валери Симеонов. Над 160 милиона лева са инвестирани в строителството на съоръжението. 580 лева на метър струва изграждането на едноредова ограда, там където според проектантите не е било необходимо да бъде двуредова, каза Валери Симеонов.

„Знаем, че оградата е проектирана едноредова, съответно е извършено строителството с всичките етапи по Закона за устройство на територията. Приета е с приемателна комисия и никъде няма такива злоупотреби, каквито си фантазират хората, които не са идвали.“, заяви Симеонов.

200 хиляди лева на година ще струва поддръжката на съоръжението на територията на Бургаска област, обяви областният управител Вълчо Чолаков.

Още от миналото лято обърнах внимание на "Гранична полиция" на МС, че това съоръжение изисква поддръжка.“, каза той

Съоръжението трябва да бъде предадено за управление на Гранична полиция, заяви още Вълчо Чолаков.

Коментари

Задължително поле