Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Валидираха пощенска марка: „Сто години Леда Милева”

Валидирането на марката „Сто години Леда Милева”: Маглена Константинова, Деян Дънешки, внукът на М. Константинова, проф. Андрей Аврамов, доц. д-р Тодор Чобанов и Юлия Цинзова.

По случай 100-годишнината от рождението на Леда Милева (5 февруари 1920 – 5 февруари 2013) в Американския център на Столичната библиотека се проведе юбилейно тържество, което започна със знаменателен акт: директорът на „Български пощи” Деян Дънешки обяви, че в тяхната представителна поредица „Бележити български творци” от този момент е включена и добре познатата на всички деца авторка на „Зайченцето бяло”. Марката беше валидирана с участието на Деян Дънешки, доц. д-р Тодор Чобанов, Юлия Цинзова, проф. Андрей Аврамов, художничката Маглена Константинова и нейния внук.

В приветствието си доц. д-р Тодор Чобанов отбеляза: „Това е един забележителен юбилей! Леда Милева е определяна още приживе за класик на българската литература, тъй като тя работи в една изключително трудна и отговорна сфера – словото за деца, най-дълбоките води на литературата. Защото детската душевност е от огромно значение за нас като родители. Леда е отпечатана като една детска библия в сърцата и душите на поколения българи. Неслучайно нейните герои са станали нарицателни. За детската литература тя изиграва роля подобна на Иван Вазов в нашата култура. Ще направим акция за предоставяне на нейни книги на детските градини и училища. Наша свещена мисия е всяко дете да се докосне до нейното изкуство”.

Събитието се водеше от издателя Иван Гранитски, който през последните 15 години преиздава цялото й творчество, а публиката имаше възможност да проследи документален филм за живота на великата писателка, дело на нейния племенник проф. Андрей Аврамов. Със свои спомени и оценки за делото й в тържеството се включиха Здравка Евтимова, Бойко Ламбовски, Георги Константинов, проф. Михаил Неделчев и Рандал Бейкър.

„Леда Милева беше вселена. При една наша среща тя ми каза: „Една усмивка на дете е достатъчна, за да започна ново стихотворение. Всеки народ пише думата свобода с кръвта и таланта си. Ако сме умни, ние няма да копираме образци, а ще запазим самобитността на нашата култура, за да я дадем на света” – каза Здравка Евтимова.

В Американския център на Столичната библиотека до края на месец февруари посетителите ще могат да видят изложба, осигурена от Държавна агенция „Архиви”: ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева – оригинални документи, уникални ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности, международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и преводни издания на писателката. На разположение на читателите са и всички нейни издания от фондовете на библиотеката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.