Вандали опустошават езеро в центъра на Монтана, ловят рибата за Никулден

Злосторници, на които се свиди да похарчат десетина лева за наближаващата Никулденска трапеза, ловят риба без пари от езерото в центъра на Монтана. Общинари и полицаи засилиха охраната в градската градина, за да опазят водните обитатели преди празника.

ezero_montanenzium3Езерото „Монтанензиум” е една от атракциите на областния град в Северозапада от десетилетия. През последните години обаче водорасли започнаха да задръстват водоема и да го превръщат в кална и миризлива локва. За да остане водата в езерото чиста, общината в Монтана пусна 1100 шарана и амура в басейна. Според специалистите рибите унищожават водораслите и планктона, а и радват деца и възрастни.

В дните преди Никулден в желанието си да се снабдят с риба, но да не плащат и стотинка, вандали хвърлят въдици в градското езеро и пълнят чанти с поотрасналите шаранчета. Част от злосторниците ловят рибата по тъмно, но има и наглеци, които посред бял ден мятат прътове, разказаха очевидци. От общината, която е собственик на езерото и рибите, се заканиха да санкционират солено заловените нарушители.

Коментари

Задължително поле