Варна има трима почетни граждани за празника си на 15 август

Известният хирург-ортопед проф. д-р Димитър Камбуров, композиторът проф. Милко Коларов и актьорът и режисьор Мариус Куркински са новите почетни граждани на Варна, реши след дълги дебати местният парламент.

В зала "Пленарна" се чуха предложения за втора година морската столица да няма удостоени с почетното звание, което според общински съветници "се раздавало на килограм". Други местни избраници потвърдиха мнението, че статутът за удостояване трябва да се промени, както и селекцията на номинациите, а така също да отпадне и паричната премия, която е 5000 лв. и да има възможността званието да се отнема.

В горещото предизборно време управляващи и опозиция се атакуваха, че обявяването на почетни граждани на Варна е започнало да придобива политически привкус. Общо 8 личности бяха номинирани тази година за почетното звание от инициативни комитети.

ПК "Култура" отхвърли 7 от тях и предложи на Общинския съвет номинацията на проф. Милко Коларов, но и тя беше отхвърлена от председателския съвет на местния парламент. На своето заседание той прие обаче аргументите на гражданите, сред които и на проф. д-р Радослав Радев, председател на РК на БЛС, че Варна има своите достойни хора, на които да отдаде почитта си.

С почетен знак "За заслуги към Варна"- златен, ще бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов, добруджанският краевед Атанас Пеев, детско-юношеският театър "Златно ключе" и частен театър "Българан". Почетните звания ще бъдат връчени на 15 август на тържествена церемония в Летния театър. Имената на носителите им се вписват в почетната книга на общината, получават символичния ключ на града и специален нагръден знак с лента.

Коментари

Задължително поле