Варна отново е театрална столица

Фестивалът "Варненско лято" е една успешна кауза в моя живот, сподели Цветана Манева

До 10 юни Варна отново е театралната столица на страната. Начало на юбилейното 30-о издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" е тази вечер с постановката на Народния театър "Бащата" от Флориан Зелер, последвана от ефектно улично дефиле "Бели криле".

В българската селекция са включени още девет заглавия. Сред тях са "Опашката" от Захари Карабашлиев на Драматично-куклен театър-Плевен, "Майстора и Маргарита" на Младежкия театър, "Сирано дьо Бержерак" на Театър "Българска армия", "Караконджул" на Народния театър, "Амадеус" на домакините от Драматичен театър "Стоян  Бъчваров", поредният моноспектакъл на Ива Тодорова "Ива е онлайн" на Театър 199. 

По традиция с отделен модул "Интермецо" се представя и Международният музикален фестивал "Варненско лято". Тази година в него са включени кино-музикална вечер с наследниците на големите родни композитори Панчо Владигеров и Александър Владигеров,  уникалната сценична адаптация "Летящият Бах" на световните шампиони по брейк Flying Steps от Германия и концерт португалско фадо "Мигове покой", с който ще бъде даден финал на фестивала. В пъстрата му програма са включени различни арт събития – пърформанси, прожекции на спектакли, концерти, изложби. В международния модул публиката ще види спектакли от сцената на "Комеди Франсез" в Париж, както и от Лондонския Уест Енд. 

"Този фестивал е една успешна кауза в моя живот", сподели часове преди откриването Цветана Манева, председател на Настоятелството на МТФ "Варненско лято". Тя даде висока оценка на публиката и благодари на колегите си за положените през тези десетилетия труд и усилия. "Развитието на изкуството и на българската култура се дължат на хората", коментира Манева. Почит към екипите, вложили смисъл и душа в поддържането и развитието на фестивала отдаде и министърът на културата Атанас Атанасов. "Чувствам се смирен да бъда тук", каза той. 

Организатор на Международния театрален фестивал "Варненско лято" 2022 е фондация "Виа Фест" със съдействието на Министерството на културата и Община Варна, както и на посолството на Кралство Нидерландия в България, на Институт "Камойш" и посолството на Португалия, Френския институт, Гьоте-институт. По традиция домакини на фестивалните прояви ще бъдат  ТМПЦ – Варна, Държавният куклен театър, Фестивалният и конгресен център, Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и Летният театър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони