Варна посреща яхтения елит

Във Варна се провежда Европейската купа по ветроходство в клас "Лазер", като организатор е Българската федерация по ветроходство, а домакини са община Варна и СК "Черно море Бриз".

Оспорваната надпревара е в два олимпийски и един детски клас. Състезанието е генерална репетиция за домакинството ни на Европейското първенство през 2021 г.с над 350 участници, което ще е част от програмата на Варна - Европейски град на спорта.

За Европейската купа има подадени заявки от 45 участници, като 28 от тях са от България. Останалите страни  са Украйна, Румъния, Кувейт, Русия и Франция.

Състезанието е в 8 гонки в трапецовидна дистанция, а всеки от трите класа ще стартира отделно. Събитието се провежда максимално близо до брега и централния плаж, за да може публиката да бъде максимално въвлечена в магията на този спорт на морето и вятъра.

Във Варна ще бъде изградена водна база край залива, или под Аспаруховия мост, която да събере всички морски спортове на едно място, анонсира Кристиан Димитров, шеф на дирекция "Спорт" в общината. Очаква се до края на годината да е готов проектът и Европейското първенство по ветроходство през 2021 г.  да се проведе на новото съоръжение.

Коментари

Задължително поле