Варна посрещна дъщерята на Че Гевара

Куба преговаря с местни фирми за кораби, каза на среща с кмета Иван Портних посланикът Пабло Сан Хорхе Родригес

Варна посрещна дъщерята на легендарния революционер Ернесто Че Гевара-Алейда Гевара Марч, заедно с делегация на Кубинския институт за приятелство с народите начело с посланика в България Пабло Сан Хорхе Родригес. Това е третото посещение на наследничката на Че Гевара у нас, която е идвала през 1984 г. и през 2010г.

Тя е едно от 5-те деца на революционера, който има и 13 внука, и 2 правнука."Баща ми умееше да обича, беше много последователен и цялостен в живота си и е много обичан от нашия народ, каза Алейда Гевара, която е лекар педиатър по професия и е участвала в хуманитарни мисии в Никарагуа, Ангола, Еквадор. Тя припомни, че преди години работници в наша фабрика в Перник "приели" Че Гевара за член на бригадата си, като заработвали и неговата заплата, която внасяли във фонда за солидарност с Куба.

Делегацията беше посрещната от кмета на Варна Иван Портних, който запозна гостите с големите проекти на Варна."В преговори сме с варненски фирми за закупуване на два товарни кораба и два катамарана с цел да засилваме на двустранния търговски обмен", посочи посланикът на Куба. В тази връзка имало възможност и за откриване на директен полет Варна – Хавана, тъй като около 30% от пътниците, които ползвали в момента дестинацията от Истанбул за кубинската столица, били българи, допълни той. „В Куба пристанище Мариел претендира да е едно от най-важните в света. Полезно ще е бъде обменен опит в различни дейности с вашия град", каза Алейда Гевара, а посланикът покани делегация от Варна начело с кмета да посети Куба догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България