Варна представя България в европейската кампания срещу замърсяването с пластмаса

Варна е единственият български град и един от 20-те в Европа, който се включи в европейската инициатива за намаляване на пластмасата. Това стана на 24 октомври по време на екологичен форум в Осло, Норвегия, обявен за Зелена столица на Европа 2019 г., съобщиха от пресцентъра на община Варна. На срещата градовете се обединили около целта да разработят планове с конкретни цели и срокове до 2021 г. Освен Варна, в събитието участваха представители на градовете Берген, Брага, Бристол, Копенхаген, Флоренция, Гент, Гимараеш, Хамбург, Хелзинки, Малага, Манхайм, Мезитли, Милано, Мюнстер, Осло, Порто, Реймс, Торино и Сарагоса. Подписана е и декларация за необходимостта от мерки за значително ограничаване на използването на ненужни пластмасови изделия и такива за еднократна употреба.

По време на дискусиите се разисквало, че градовете трябва да работят за повишаване на осведомеността на гражданите за моделите на потребление, за организиране на кампании за почистване, за необходимостта от сътрудничество с бизнеса, с цел разработването на алтернативни продукти.

На форума са представени данни, от които става ясно, че само 9% от пластмасата се рециклира в световен мащаб, докато 60% от очакваните 8,3 милиарда тона пластмаса, произведена от 50-те години на миналия век досега, се оказват или в сметища, или в естествена среда. Тъй като се очаква производството на пластмаса да се увеличи спрямо сегашното производство от 300 милиона тона годишно, това също ще доведе до увеличаване на обема на пластмасовите отпадъци, предупреждават експертите.

Коментари

Задължително поле