На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Варна сред отличниците по чист въздух Но бризът от морето не прави градовете край него по-проветриви, твърдят експерти

Инж.Веселин Шарлопов / отсреща/ изнесе резултатите пред временната комисия по околна среда към ОбС, която прие актуализация на Програмата за чистота на въздуха, предложена от кмета.

От 29 общини, за които Съдът на ЕС постанови през 2017, че са с нарушено качество на въздуха, вече 9 общини отговарят на нормите – Девня, Добрич, Пирдоп, Сливен, Гълъбово, Стара Загора, Варна.

Данните от Доклада за изпълнение на политиките на ЕС в областта на околната среда от 5 април т.г., припомни инж. Веселин Шарлопов, ръководител на консултантската фирма, изработила програмата на община Варна за намаляване на емисиите и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух. Към момента има една агломерация /Варна, Девня, Белослав/ от общо 6 за цялата страна, в която е постигнато пълно съответствие с европейските изисквания. Най-сериозен напредък е постигнала морската столица, която през 2014 г. е била със 75 броя превишавания на фините прахови частици при повече от 35 превишавания годишно, каквато е допустимата норма на ЕС.

През последните 1-2 години броят на превишаванията във Варна е 26-27, което е една много положителна тенденция, посочи ръководителят на екипа, консултирал общината.

Автомобилният трафик, печките с твърдо гориво и презастрояването мърсят въздуха в големите градове. За чистотата във Варна допринася фактът, че едва 15 % от домакинствата се греят на твърдо гориво през зимата. Въпреки наличието на газопреносна мрежа, в нея са вързани само 1.5% от домакинствата, а 5.5 % имат парно, въпреки големия потенциал.

Презастрояването пречи на циркулацията на въздуха и повишава концентрацията на фини прахови частици. Любопитен факт е, че морските градове не са най-проветривите. Бризовият вятър така, както разсейва мръсния въздух, носи капки сол от морето, които привличат като магнит праховите частици. Солният принос в мръсния въздух е 6-7µg/m3, а прахът, който носи вятърът от Сахара в южните страни, включително и България, е 9-10µg/m3 от средногодишното замърсяване,посочи експертът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.