Варна строи нова гимназия за 12 млн. лв.

Районът на техникумите става образователен кампус

Елитната варненска Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", която от години дели базата си с основно училище, ще се сдобие с нова сграда. Това съобщи кметът Иван Портних, който представи проекта пред екипа на гимназията и директора й Павлин Петков.

Бъдещият дом на МГ ще се шири на терен от 22 дка в района на техникумите. Изграждането му ще струва около 12 млн. лв., като финансирането ще се осигури от държавата и общината. Подкрепа за проекта са дали просветният министър и премиерът, посочи кметът.

Той добави, че на извънредна сесия идната седмица общинският съвет ще поиска от държавата терен, който заедно с общински парцел да бъде отреден за новата учебна сграда. Тя ще бъде част от образователен кампус, който общината планира да оформи в зоната на техникумите.

С проекти по ОП "Региони в растеж" предстои да бъдат реновирани сградите на професионалните гимназии по горско стопанство и по електротехника. Тече реконструкция и на зданието на Колежа по туризъм. "Амбицирани сме да превърнем района в център за обучение по математика, информатика, технологии, техника. Ще инвестираме средства в обновяване на инфраструктурата и в изграждането на плувен басейн и многофукционална спортна зала за всички ученици", поясни Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование