Варненец с шокираща сметка за ток – 3000 лв. Енерго-Про: Електромерът му е манипулиран дълго време

Варненецът Николай Лазаров взриви медии и социални мрежи с рекордна сметка от близо 3 бона за ток. На 9 февруари му излиза фактура от Енерго-Про за изхарчена консумация за 2870.48 лв при 197.81 лв., платени за потреблението на ток в дома му предния месец. Само преди дни от енергото обявиха, че средната сметка за изминалия месец на домакинствата в Североизточна България е 56.11 лв.

Сметката на клиента в размер на 2870.48 лв. е по коригирана фактура за потребление на ел.енергия след установена софтуерна манипулация на електромера, посочиха за “Труд” от пресслужбата на Енерго-Про.

В началото на ноември м.г при рутинна проверка от специалисти на предприятието са възникнали съмнения за неизправност на уреда и той е изпратен в Българския институт по метрология/БИМ/, където констатирали, че в паметта на уреда има отчетени 20 073 кВтч, но със софтуерна манипулация тези данни не са се появили на дисплея и съответно не са били фактурирани и платени.

От електроснабдителното дружество начисляват сега сметката по откритите показания. “Електромерът е бил монтиран на адреса в края на 2012 г. Не посочваме, че клиентът е извършил манипулацията, защото не можем да докажем кой го е направил”, се казва още в отговора на предприятието.

Според енергото фактурата отразява реалното потребление през периода, в който електромерът е бил с подправени показания. Варненецът не беше открит за коментар, защото до “Труд” изпрати само сметката си , но не и координати за обратна връзка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “след установена софтуерна манипулация на електромера, посочиха за „Труд“ от пресслужбата на Енерго-Про. А ЕРП-тата могат ли дистанционно да задават команди на електромерите, за да отчитат 1,2 или 1,5 вместо 1 киловат? Има слухове, че ЕРП-тата така манипулират и ограбват народа.

  2. Доколкото знам, електромери с дистанционно отчитане все още не се монтират в БГ. Много е странно твърдението на ЕРП-то, защото то показва, че те имат някаква секретна система за манипулация на електромерите. Въпросният гражданин би трябвало да е вътрешно лице или да има солидни връзки там.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.