Варненската библиотека "П. Славейков" празнува 134 години

В дългите списъци на забранената литература от 50-те години на миналия век са попаднали автори като Андре Мороа, Фани Попова Мутафова, Димитър Талев с книгата "Силни години", която предхожда известната му четирилогия. От по -новите творби под запрещение са "Люти чушки", поемата "Помни" посветена на България и Македония , "Фашизмът" на Желю Желев, "Един ден на Иван Денисович" и др.

С уникална изложба за съдбата на 21 ценни книги, преодолели превратностите на времето най-старият културен институт във Варна-Регионална библиотека"Пенчо Славейков" отбеляза 134 години от създаването си. В експозицията бяха наредени забранените и вредни книги със знака на спецфонда, които са изключителна библиографска рядкост.Сред тях е "Ситни дребни камилчета" на Трифон Кунев, с която единствено разполага варненската библиотека.

Тя се смятала за изчезнала след забранителните списъци с вредна литература, но отново е на бял свят. В списъците попада и "Пътят на България" на Димитър Съсълов, издадена през 1936 г, която е трябвало да бъде извадена от фонда и претопена.Оцеляла е благодарение на библиотекар, който я оставил в хранилището, а само извадил каталожния й номер, разказа Кристияна Димчева, главен библотекар от РБ"Пенчо Славейков".

Нейни предшественици и пазители на духовната памет са протестирали срещу забранителните списъци, срещу късането на страници, срещу зачеркването на текстове или срещу извадените като вехта книжнина на старопечатни книги, само защото в тях се споменава името на Господ. Списъкът с книгите под арест само през 1954 г. бил от 300 страници.Най-голяма е била цензурата в окръжните библиотеки. Дори и да се даде достъп до забранените книги в спецфонда, трябвало е да се декларира в милицията кой и защо ги чете.

В експозицията е показана и книгата "Художествен речник" на Николай Райнов, открадната от Варненското изложение на книгата през 1927 г.от посетител.След силен обществен отзвук в местния печат книгата били върната на мястото й след 20 дни.

На своя рожден ден варненската библиотека беше поздравена от кмета на града Иван Портних, от кмета на столицата Йорданка Фъндъкова, която приветства общината за красивия проект за нов дом на духа и знанието край морето. Гости на тържеството бяха евродепутатът Емил Радев в качеството на посланик на библиотеките на инициативата „MEP Library Champions", водачът на листата на ГЕРБ Лиляна Павлова, председателят на ОбС Тодор Балабанов.

Коментари

Задължително поле