Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

„Балкански синдром“ влиза в учебника по литература Задължителните текстове ще са подредени в девет теми, учениците също ще могат да предлагат произведения

327 медикамента заличени от пазара 867 продукта са били одобрени от агенцията

Огромна вълна помете две деца във Варна (обзор) Водолази изкараха тялото на Мариян, след часове издирване нямаше следа от Диян

Варненската библиотека „П. Славейков“ празнува 134 години

В дългите списъци на забранената литература от 50-те години на миналия век са попаднали автори като Андре Мороа, Фани Попова Мутафова, Димитър Талев с книгата „Силни години“, която предхожда известната му четирилогия. От по -новите творби под запрещение са „Люти чушки“, поемата „Помни“ посветена на България и Македония , „Фашизмът“ на Желю Желев, „Един ден на Иван Денисович“ и др.

С уникална изложба за съдбата на 21 ценни книги, преодолели превратностите на времето най-старият културен институт във Варна-Регионална библиотека“Пенчо Славейков“ отбеляза 134 години от създаването си. В експозицията бяха наредени забранените и вредни книги със знака на спецфонда, които са изключителна библиографска рядкост.Сред тях е „Ситни дребни камилчета“ на Трифон Кунев, с която единствено разполага варненската библиотека.

Тя се смятала за изчезнала след забранителните списъци с вредна литература, но отново е на бял свят. В списъците попада и „Пътят на България“ на Димитър Съсълов, издадена през 1936 г, която е трябвало да бъде извадена от фонда и претопена.Оцеляла е благодарение на библиотекар, който я оставил в хранилището, а само извадил каталожния й номер, разказа Кристияна Димчева, главен библотекар от РБ“Пенчо Славейков“.

Нейни предшественици и пазители на духовната памет са протестирали срещу забранителните списъци, срещу късането на страници, срещу зачеркването на текстове или срещу извадените като вехта книжнина на старопечатни книги, само защото в тях се споменава името на Господ. Списъкът с книгите под арест само през 1954 г. бил от 300 страници.Най-голяма е била цензурата в окръжните библиотеки. Дори и да се даде достъп до забранените книги в спецфонда, трябвало е да се декларира в милицията кой и защо ги чете.
В експозицията е показана и книгата „Художествен речник“ на Николай Райнов, открадната от Варненското изложение на книгата през 1927 г.от посетител.След силен обществен отзвук в местния печат книгата били върната на мястото й след 20 дни.

На своя рожден ден варненската библиотека беше поздравена от кмета на града Иван Портних, от кмета на столицата Йорданка Фъндъкова, която приветства общината за красивия проект за нов дом на духа и знанието край морето. Гости на тържеството бяха евродепутатът Емил Радев в качеството на посланик на библиотеките на инициативата „MEP Library Champions“, водачът на листата на ГЕРБ Лиляна Павлова, председателят на ОбС Тодор Балабанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.