Варненската онкоболница подкрепи инициативата "Movember"

Преглеждат безплатно за рак на простатата през ноември

Варненската онкоболница подкрепи глобалната инициатива "Movember", която цели да привлече вниманието към сериозните проблеми на мъжкото здраве. С финансовата подкрепа на община Варна в урологичния кабинет на здравното заведение през целия ноември, обявен за месец на сексуалното здраве, ще се правят безплатни профилактични прегледи за рак на простатата.

Заболяването е сред трите най-смъртоносни карцинома в света и е на второ място при мъжете след рака на кожата. Годишно в Европа се регистрират по 190 000 новооткрити случаи. У нас те са около 3500. През миналата година през урологичния кабинет в онкоболницата във Варна са преминали 3962 пациенти, като при 235 от тях бе открито злокачествено заболяване на простатата, съобщи урологът д-р Десислав Тасков.

Ефективното лечение на този карцином изисква той да бъде открит навреме, но за жалост симптомите му се припокриват с тези на доброкачественото увеличаване на простатата, подчерта той. Затова пациентите често търсят квалифицирана помощ на по-късен етап, когато се появи наличие на кръв в урината. Три са доказаните рискови фактори за поява на болестта - нарастващата възраст, етнически произход и наследственост, уточни специалистът.

Ракът на простатата е рядко срещан при мъже под 40 г., докато при надхвърлилите 60 г. се диагностицира при 29%, а след 80 г. - при 75%. 2-3 пъти се увеличава рискът, ако пациентът има родственик, засегнат от болестта. Около 9% от мъжете с карцином на простатата имат доказана наследствена болест. Съществуват и географски, и етнически различия при разпространение на рака на простатата, обясни д-р Тасков. Той припомни, че най-сигурният начин за превенция и ранна диагностика е ежегодната профилактика за мъже над 45 г. През ноември всички желаещи варненци могат да се прегледат безплатно и без направление от личния лекар, ако си запазят час на регистратурата на болницата.

Коментари

Задължително поле