Варненска улица ще носи името на легендарен плувец

Улица във Варна ще носи името на Добри Динев – легендарен български плувец, записал името си в Книгата на Гинес. Това решиха съветниците от комисията "Младежки дейности и спорт" към местния парламент по предложение на плувен спортен клуб "Черно море".

Варненецът Добри Динев (1947-2015) е популярен в цял свят с маратонските си плувания. Две от постиженията му – 100 км съчетано плуване за 38 часа и 33 минути, и 54 км бътерфлай за 24 часа, са все още рекорди на Гинес. Той остава в историята и с подвига си през 1978 г., когато се обръща понтонният мост в Белослав.

При трагедията загиват 65 души, а Динев спасява от ледените води на езерото 42-ма, за което е удостоен с орден "За гражданска заслуга и доблест". В Монреал, където живее до смъртта си, почетният гражданин на Варна основава клуб "Приятелите на Добри Динев" и популяризира България и родната плувна школа.

Днес талантите от родния му град стягат най-силния плувен турнир у нас - Black Sea Cuр. От 7 до 9 юни в надпреварата ще участват около 400 състезатели. За да се привлекат имена от световна класа, общината ще увеличи бюджета на турнира на 20 000 лв., решиха съветниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони