Варненският административен съд решава законен ли е местният вот в с. Бозвелийско

Снимка: Архив

Експертиза доказа: Бюлетини са попълвани с изчезващо мастило

При изборите за кмет в провадийското с. Бозвелийско са използвани химикали с невидимо мастило. Това потвърдиха експерти от Научноизследователския институт по криминалистика - София и Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма на поредното заседание на Варненския административен съд по делото за оспорване на изборните резултати за кмет на селото.

То бе заведено от загубилия вота кандидат на БСП Живко Панев. Опонентът му от ГЕРБ Дамян Дамянов спечели с 48 гласа преднина при общо 605 гласували и близо 1/3 недействителни бюлетини, върху които нямаше маркирано нито едно квадратче. В деня на вота хора от селото коментираха, че пред двете избирателни секции са се раздавали химикали.

Върху празните бюлетини пък ясно личали вдлъбнатини от писец. В хода на процеса съдът назначи две съдебно-технически и химическа експертизи, за да се установи дали е използвано т. нар. невидимо мастило, припомниха от пресслужбата на ВАС. Заключението на първата експертиза бе, че е вероятно натиска върху бюлетините да е от химикал с мастило с изчезващо действие. Категорично тази теза бе потвърдена от столичните вещи лица, според които "изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество", което се продава свободно в търговската мрежа.

Експертизите се базират на изследване на недействителните бюлетини с микроскоп и видеоспектрален компаратор, химическо проявяване, течна и газова хроматография с масселективен детектор. Резултатите от проверката на общо 177 бюлетини сочат, че с изчезващо мастило за Живко Панев подадени 145 гласа, а за Дамян Дамянов - 18. Варненският административен съд ще се произнесе с решение в 7-дневен срок, уточниха от институцията.

Коментари

Задължително поле