Варненският окръжен съд започва информационна кампанията за елиминиране на насилието срещу жените 

За 3 години са гледани 129 дела по Закона за защита от домашно насилие

Варненският окръжен съд започва 16-дневна информационна кампания срещу насилието над жените. Тя стартира на 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Във фейсбук страницата на институцията и в сградата на съдебната палата ще бъде споделяна информация по темата, а всеки съпричастен към проблема служител и магистрат ще носи оранжева лентичка на дрехата си.  

„Включваме се в тази кампания, тъй като е необходимо като общество първо да елиминираме търпимостта си към подобно насилие. Спецификата на работата ни е такава, че всъщност ние се сблъскваме с пропуски във възпитанието и липсата на цивилизовано общуване между хората. В съда виждаме резултатите от тези дефицити в обществото. И не ни се иска да бъдем безучастни и безкритични към случващото се“, обясни председателят на ВОС Марин Маринов.

„Заради спецификата на нашата съдебна инстанция разглеждаме наказателни дела за най-тежките посегателства  срещу личността – убийства, тежки изнасилвания и блудства. Повечето убийства на жени обикновено са предшествани от физически, емоционален или психологически тормоз, продължил във времето. Почти винаги жертвите на убийствата в условията на домашното насилие са жени“, изтъкна ръководителят на Наказателното отделение във ВОС Иваничка Славкова.   

За последните 5 години във ВОС са постъпили седем дела за убийства на жени. Пет от тях са станали в дома на жертвите, пет от които са пребити до смърт. „Тревожно е, че най-младият извършител е на 24 години“, посочи съдия Славкова, която е категорична, че броят на делата за убийства на жени не може да даде представа за реалния проблем с упражняването на насилие над жени, а само илюстрира най-бруталните примери. 

По Закона за защита от домашно насилие, като въззивна инстанция, чиито решения са окончателни, Варненският окръжен съд е разгледал за последните 3 г. общо 129 дела, а от началото на 2022 г. те са 38. Издадените заповеди за защита от 2019 г. до средата на ноември 2022 г. са 29. 

„Това показва една устойчива тенденция“, казва съдия Ирена Петкова, ръководител на Гражданското отделение в съда, където се разглеждат семейните спорове, свързани с разводи и определяне режима на лични отношения с децата. „Децата по-рядко са обект на пряко физическо насилие. Но в повечето случаи, когато е упражнявано насилие по отношение на единия родител в тяхно присъствие, те също са жертви. Такава е и презумпцията на закона. Все по-често разглеждаме случаи на психологически и емоционален тормоз, който е бил упражняван в продължение на години. Мога да кажа, че почти всяка раздяла е била предшествана от подобно „тихо“ насилие“, обясни съдия Петкова. По думите й често се упражнява насилие и при изпълнение на режима на лични отношения, когато родителите са в конфликт. Не са рядкост случаите, когато всяко предаване и вземане на детето е съпроводено с подаване на сигнали до полицията или ползване на услугите на съдебен изпълнител. 

Информационната кампания на Варненския окръжен съд ще продължи до Международния ден за правата на човека - 10 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони