Варненски сараф убива жена си с пръстен

Влади Ковачев държеше да го представят като бохема от Варна от младини до последните си дни.

Влади Ковачев почина на 69 години, след като си излежа присъдите

Разкриването на престъплението от ревност влезе в учебниците по криминалистика

Пишел стихове в затвора

За живота на Влади Ковачев може да се направи многосериен филм. Изнасилвач, лихвар, чейнджаджия, убиец – какви ли не истории и легенди разказват за него в морската столица. Преди няколко дни той почина на 69 г. Остави зад гърба си три деца, две наказани прокурорки и спомена за човека, който обеща 1 000 000 долара за информация, която може до доведе до залавянето на килъра на жена му Анелия, която сам уби. 

Трагедията, разиграла се в дома на семейство Ковачеви, през 1995 г. не е първото жестоко престъпление на Влади Ковачев. Затворническият си стаж бъдещият сараф започва още през 1977 г., когато е осъден на 5 години затвор за серия от изнасилвания. За по-малко от два месеца повече от 30 студентки подават жалби в полицията, че с тях са се гаврили неизвестни мъже. Някои от момичетата били упоявани, ако оказвали силна съпротива, повечето били пребивани преди и по време на изнасилванията. Само една от студентките обаче се престрашава да даде описание на Влади и приятелите му, които заплашвали жертвите си със смърт, ако проговорят.

Процесът срещу насилниците става известен като „Черна котка“, защото на вратата на стаичката, в която са били извършвани гаврите, е имало календар с нарисувана черна котка, на който жертвите са били принуждавани да се подписват под фразата: „Днес правих секс с Влади“. Ковачев и аверите му са задържани, след като студентките посочват къде се намира таванът и криминалистите поставят там засада. По време на делото Влади се държи грубо, не признава вината си и твърди, че девойките заслужават това, което им се е случило. Психолозите още тогава твърдят, че той има маниакална психоза, което ще се докаже с годините. С цената на човешки живот.

В края на 80-те години, когато излиза на свобода, Ковачев става един от видните чейнджаджии на морската столица. След 10 ноември 1989 г. той вече има няколко валутни бюра, магазин, заложни къщи, занимава се и с лихварство. Известно време живее в Прага, където се занимава с покупко-продажба на злато и автомобили. 
С жена си Анелия се запознава във Варна и веднага предлага брак на красавицата от Силистра. Ражда им се дъщеричката Николета и поне отстрани изглежда, че целият му свят вече е семейството и от криминалното му минало няма и следа. Краят на идилията настъпва през 1995 г., когато, според думите му, намира съпругата си пребита и полумъртва в дома им. Откарва я в болница, където казва на лекарите, че Анелия е паднала в банята. Медиците се оказват безсилни да я спасят и жената издъхва.

Сарафинът е бесен, бълнува за отмъщение. Плаче пред камерите и се кълне, че ще намери килъра. Предлага на криминалистите „неговите момчета“ да се включат в разследването.

Според Влади най-вероятно конкуренти в чейндж бизнеса са посегнали на семейството му, за да го накарат да се оттегли. Друга негова версия е, че клошар се опитал да ограби Анелия и когато тя не му дала пари, я пребил до смърт. Жестокото убийство потресе Варна, а цялата преса гръмна с информацията, че Ковачев е обещал награда от 1 000 000 долара за информация, която да доведе до залавянето на килъра. Той не знае, че още по време на огледа криминалистите са почти сигурни, че зад смъртта на жена му стои самият той. И не само, защото преиграва в измисленото си желание да бъде открит убиецът.

Аутопсията и експертизите го уличават недвусмислено – на челото на жертвата се е отпечатал масивният му златен пръстен. Именно този удар счупва черепа на жената и се оказва фатален. Скандал по време на вечеря завършва със смъртта на Анелия. По-късно Ковачев ще каже, че силно е ревнувал красавицата. По-късно разкриването на убийството на Анелия влиза в учебниците по криминалистика. То не е предумишлено и сарафът получава 12 г. решетки, а излежава по-малко от 8. В затвора работи в библиотеката, издава две стихосбирки, чете произведенията си пред съкилийниците си. Заради доброто му поведение е пуснат предсрочно. На свобода се връща към стария занаят, който не е забравил – лихварството. 

През ноември 2016 г. той отново е арестуван и го заплашват 10 г. затвор. Повече от 15 свидетели разказват пред полицията как били заплашвани и със сила карани да подписват запис на заповед, след като не могли да изплащат непосилната лихва, стигаща до 60%. Влади е пуснат срещу 10 000 лв. гаранция. Той страда и от диабет и Паркинсон и това натежава в решението на съда. Повече Ковачев не влиза зад решетките.

Последните години от живота си той прекарва в апартамента си, който е на варненската улица „Любен Каравелов“. Влади е сладкодумен разказвач, а и животът му е пълен с приключения. Той събира стари и нови познати пред блока на по чашка, където си спомня за бурните младини. За Анелия обаче не желае да говори с никого. Тя остава до края на дните му голямата му любов, от която сам се лиши.

Оказвали натиск върху свидетел

Две прокурорки „изгоряха“ заради сарафа

Цветанка Гетова вече не е районен прокурор на Варна.

Районният прокурор на Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова се простиха с постовете си, след като оказали натиск върху приятелката на Влади Ковачев да изтегли жалбата си срещу него.

Жената се обърнала през 2016 г. към полицията, защото сарафът е заплашил с убийство. С новата си любов варненецът се запознава, след като излиза от затвора. Живее с нея на семейни начала, раждат им се и две деца. Жената обаче не може да се примири с трудния характер на Влади. Той често вдига ръка срещу половинката си и тя не издържа. Намира си нов приятел и се пренася при него. Това сарафът не може да преглътне и я заплашва с убийство.

Жената знае какво се е случило с Анелия и през декември 2016 г. подава жалба в полицията. Докато тя дава показания обаче, в кабинета на разследващия полицай нахлуват шефката на Районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова. Те прекъсват грубо разпита и изгонват дежурния прокурор от стаята. След това убеждават жената да оттегли жалбата си, защото заплахата била недоказуема, а Ковачев имал доста връзки.

Заради недопустимото поведение на прокурорките, звеното „Антикорупция“ направи разследване и стига до извода, че са нарушили Закона за съдебната власт и Етичния кодекс. През 2017 г. срещу Гетова и Даскалова е образувано дисциплинарно производство и са са освободени от постовете им. Решението е подкрепено от всичките 11 членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право