Вартоломей руши православието, иска да е папа Константинополският патриарх има почти всички белези на еретик и разколник

Враговете на Русия отлично съзнават, че православието я крепи дори в най-тежки времена

Гръцкият епископ Клавритски и Егалийски от Еладската православна църква упрекна Константинополския патриарх Вартоломей, че е престанал да бъде гарант за църковно единство и греши като смята да даде автокефалия (самовъзглавяемост) на Украинската църква. „На вратите ни тропа нов църковен разкол…, положението в църквата става извънредно трагично“, казва той. А в западните области на Украйна фашизоиди вече разбиват храмове на каноничната Украинска православна църква, бият вярващите, прогонват свещениците.Десетки са подобните случаи.

През 1989 г. американският политолог и държавен служител Збигнев Бжежински написа: „След падането на комунизма на Изток единственият наш враг остана Православието“. Хитлер е искал във всяко руско село да има свое вярване. Войната срещу Руската православна църква (РПЦ), водена от векове от католическа и протестантска Европа, пламна с нова сила. Този път операцията е под предводителството на САЩ и както често е било преди, отново на съпределната украинска територия и с прякото съдействие на уж православния Вартоломей.

Константинополският патриарх има малко общо както с православните народи, така и с традиционното православие. Турски гражданин, офицер от турската армия е той. Обучаван в католически центрове на икуменизъм, т. е. на прикрито подчинение на православието на Ватикана, което според него е бъдещето на цялото християнство. Този Бартоломео за католиците проповядва глобалистките си възгледи, изповядва главните либерални евроатлантически ценности. Почти всички белези на еретик и разколник, предвид сегашното му поведение.

Либерализмът е лют враг въобще на християнството, исторически факт. В наши дни либерализацията на католицизма го направи безпомощен пред ислямската напаст в Европа. В Турция Вартоломей има много малко паство,мнозинството енориаши са в Канада и САЩ. Затова е празно от реално съдържание названието му „Вселенски“, отживелица е. Няма я Византия, няма го Вторият Рим, византийското духовно наследство е поето от Третия Рим – Русия. Патриархът в Истанбул е „пръв между равни“, право да дава самовъзглавяемост има Всеправославен събор.

Вартоломей няма това право, но си го присвоява, едновременно притискан и окуражаван от Вашингтон. Англо-американският център води световна война за запазване на хегемонията си – хибридна, студена, икономическа, идеологическа, информационна – който както иска да си я нарича. Срещу другата част на света, а главен прицел на настъплението отново е Русия поради огромния й потенциал за съпротива. През 1448 г. по заповед на княз Василий II митрополитът на Русия е избран от събор на руските архиреи, а не е посочен от Констаниполския патриарх.

Оттогава е независимостта на РПЦ, наследница на православната църква на Киевска Рус. Която пък е създадена от български свещеници в края на IX в. Патриарх Кирил през март т. г. призна, че без БПЦ нямаше да я има и Руската. Иначе нямаше да служат и говорят на нашия език, а на гръцки. Отдавна е време РПЦ да вади документи за българския си произход, има ги много в руски държавни и манастирски хранилища. натам и към други православни страни са изнесени огромни масиви с архиви след завладяването на България от османците, много са запазени.

През април т. г. президентът на Украйна Петро Порошенко отправя официално Обръщение към Константинополския патриарх да предостави томос (отрязък, част, том, в случая тържествен църковен указ) за автокефалия на Украинската православна църква. Обръщението е подкрепено от Върховната Рада – парламента, както и от йерарсите на две от трите тамошни православни църкви. Синодът в Истанбул започва процедура в тази посока, изглежда иде реч за създаването на нова Украинска църква, на алтернативно православие.

Вартоломей побърза да назначи „в рамките на процедурата“ за свои екзарси в Киев двама архиепископи, съответно от САЩ и Канада. Представителят на Държавния департамент на САЩ Сам Браунбек даде знак, че подкрепя „усилията на украинското правителство и духовенство по защитата и прокарването на религиозните свободи“. Дъщерната на Московската патриаршия украинска църква обаче има в страната много по-голямо паство и то върху повече територия. Неизбежно ще започнат сблъсъци на верска основа, там и без тях пламти гражданска война.

Това е тактическата цел на тази операция. В услуга на стратегическата– да се провокира Москва към пряка военна агресия в Украйна, която задача четири години марионетките в Киев не успяват да изпълнят. За Вашингтон и Лондон в хибридната война срещу Русия такова развитие е извънредно нужно. Идват освен това президентски избори, рейтингът на Порошенко е драматично нисък, доста рисковано е тази власт да се окаже заменена от откровени фашисти. Според първия президент на Украйна Кравчук, страната е в системна и всестранна криза.

Враговете на Русия отлично съзнават, че православието я крепи дори в най-тежки времена. Александър III завещава на сина си Николай II да „пази РПЦ, тя неведнъж е спасявала Русия“. Дори при червения терор на Троцки и Ленин, организирали бясно изтребване на свещеници и дивашко повсеместно рушене на храмове и манастири. Сталин обаче, имайки семинаристко образование, отлично е разбирал вредата от такава политика за държавата. Още през 1923 г. разпорежда да се спре тази практика, тъй като сред народа „преследването само укрепва религиозните убеждения“.

На 3 юли 1941 г. в обръщението си към народа след нападението на Германия той използва приетото в православието обръщение „братя и сестри“. През зимата над обкръжената Москва самолет прави обиколка с чудотворната Тихвинска икона на Божата майка. Още в първите дни на контранастъплението Тихвин е освободен. През 1942 г. с иконата на Казанската Богородица така е обиколен Сталинград, по-късно и обсадения Ленинград. В периода 1944-1948 г. са отворени стотици храмове, почти всички свещеници са освободени от лагерите.

Било е време Синодът в Истанбул да е под съветско влияние. През март 1945 г. хилядолетната БПЦ получава томос с подписа на патриарх Вениамин I за отмяна на схизмата от 1872 г. Днес Вартоломей се кланя другаде, напира да го признаят за православен папа, а не да е „пръв между равни“, както е досега. Тук очевидно не скланят, затова през 2015 г. в София се държа безобразно, накърни самовъзглавяемостта на БПЦ, като нарече патриарха ни епископ. Сърдит, очевидно, че първата официална визита на Неофит през 2013 г.не беше в Истанбул, а в Москва.

Посещението на Вартоломей не беше по покана на нашия Свети синод, без такава той въобще не трябваше да идва. Докараха го група активисти на чуждо влияние и производителят на архонти скандалният архимандрит Дионисий. За да го награждава с орден епичният безхаберник Плевнелиев и да си шушне с него „на четири очи“.Подобни хорица през 1992 г. предизвикаха разкол в БПЦ, биха свещеници, превземаха храмове, десет синода искаха да има. БПЦ се справи с опасността, вярваме, че в този критичен за православието период ще намери точното поведение.

Добре поне, че премиерът Борисов преди три години прояви здрав разум и не прие обидилия църквата ни Истанбулски „папа“. Изтрил от съзнанието си думите на Свети Йоан Златоуст, че „Най-гибелно от всичко е да разделиш Църквата, дори мъченическа кръв не може да измие този грях“. И подтикващите го към гибелния грях не са отчели думите на президента си Тръмп в ООН, че „Отхвърляме идеологията на глобализма… САЩ няма да казват на другите страни как да работят, да живеят и на кого да се покланят“. Война е. Крайно опасна за православието и за България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (43)

 1. спорят за едно и също, което се отхвърля от България, но искат да сме арбитър. Аргументът, че няма Византия, няма Вселенски е точно толкова валиден, колкото, че няма Руска империя, няма РПЦ в Украйна. От българска църковна гледна точка дали наследникът на Рим ще е в Истанбул или Москва е почти едно и също. Ние отхвърляме точно този аргумент, че има православен папа и искаме всяка православна държава да има своя официална и призната църква(ранга не е толкова съществен). Съответно да има общение между църквите като между равни, те да са цезаропапистки и самостоятелни. Всичко да се решава с консенсус, а не да се спори кой е „православния папа“. Съответно с промяна на политическите граници ще се променя и диоцеза на съответната църква. Така го е виждал Борис Първи и Симеон и така е останало за вековете, тогава е решен този въпрос(с признаване на българския като богослужебен език).

 2. Поредната рашистка пропаганда. Оак САЩ са виновни, сякаш те нахлуха в Крим и Украйна. Руската варварска орда си има верни глашатаи. И те за валута се продават.

  1. Охрид български ли е? Западните покрайнини? Излез към бялото море? Русия има амбиции да си върни своего, България с такива като теб само губи!

   1. Тъй ли? Ами ако приятелят на Путин реши да си върне, каквото е принадлежало на султана? Тогава какво, а патрЕоте?

    1. Тогаз кажи аферим на най-хубавата съседка и приготови феса.

     1. Много патриотично, че и православно. Още един пример, че русофил е равно на продажник.

 3. А бре, „така“, кои сте тези „ние, които отхвърляте и искате“ едно или друго? Точно разколникът бартоломео иска да е папа и нагло пренебрегва Всеправославния събор, който единствено има прасе произнася за автокефалия и да „променя диоцези и граници на съответната църква“, както пишеш.От помиярската акция на либераста бартоломео накрая ще спечели руската църква.

 4. 17 Юли 1948г. Храм Успение Богородичное, в Гончарах, Москва в присътствие на екзарх Стефан е подарен на БПЦ и сега 70 години там е подворье на Българска православна църква.
  Сталин. Съветска Русия. Комунизм…
  А Сега какво??

 5. Унгария си иска две области от територията на Украйна, вече дава гражданство на унгарците там, изгони и посланика на Украйна. Полша иска четири области, на изток се отцепиха две, желаят го още три, задържат ги само с терор. Каква Украйна, каква укр. църква?

 6. Двама милиционери, единия в Москва, другия в Цариград, се карат кой по-милиционер. Ей заради такива, навремето Исус е изгонил търговците в храма и разпнат на кръста.

 7. Псевдодокторът Илиев е срам за българский народ. Защо иди*оти, откърмени със сърпа и чука и болшевишки нагайки се правят на православни? Какви са тези глупости, кой имал и кой нямал право да „дава“ автокефалност на коя да е църква. Църквата да не е казарма, че да си мерят п*ишките несветите отци. Православните църкви, всички до една са срам за християнството. Сигурен съм, че повечето от поповете в тях не са чели, не познават и не спазват писаното в евангелията. Ако има бог, той е в душата на вярващите, а не в златото на одеждите им.

 8. Класически фейк про руски материал, лъжа и полу истини но не и истина, платено разбира се

 9. Понеже статията е убедителна, плювчовците си плюят. Та кое е лъжа, поне една посочете. Или полулъжа някаква? Кое му е псевдото на доктора? Нищо няма овен дупетковски шашкънии за сърпове, чукове и болшевишки нагайки. В правото черво му е душата на идиотчето, та дошло да хули православието като сущ червен терорист-ленинец.

  1. Нито една православна църква, включително и нашата не подкрепи руснаците в призивите им за схизма. Москва никога не е получавала от Вселенската патриаршия украинските епархии. Владеела ги е по силата на политическото владеене на териториите. Тези замълчани факти достатъчни ли са ти или и ти си толкова компетентен и/или продажен като автора?

 10. Пак рубладжийска пропаганда…
  Сладки са рублите, еейййй!

 11. Абсолютно вярна е статията. Срещу фактите в нея няма доводи, а заяждане на дребно ниво, като на селски мач. И защо атеисти дават мнение по православни въпроси и по въпроси на църковната дипломация? Нелепо е, олеквате. Все едно Мунчо да говори за ядрена физика. Гледайте си там Боко Т. и си трайте…

  1. Толкова е вярна, колкото и това, че Вселенската патриаршия била под влияние на СССР. Внушението, че Сталин ни дал патриаршия е пълен фейк. Не случайно не се споменава и защо изобщо сме били в схизма. Станало под натиска на същата тая руска църква, която сега защитаваш. Ясно е какъв си и за какво се бориш. С българските интереси явно нямаш нищо общо.

 12. Георгиев, ти вярваш на този рабфсковец, с
  подарени дипломи от тъй наречаните работнически
  факултети. С такива дипломи бяха почти
  всички политици , историци генерали и всички
  професори от идиологическите дисциплини.
  Ти, вярваш на този полагал за учинието на ленинизма и марксизма , поднесено за хора с
  ниско IQ от Сталин .
  До там ли си стигнал Георгиев !!!!!!

  1. Ц. Феновете на поръчковия протестър на луканов – росен плевнелиев верват… оти и за 2 стинки мозък нямат.

 13. божидар михайлов-Л.А.Й.Н.О.Т.О отново не пропуска възможност да оплюе руското!!!!Този доказан боклук се опитва да зарази всичко около себе си с русофобията си!Но няма да успее!!!

 14. Следя темата от най-различни източници, включително на гръцки език. Вярвам на факти, а не автори, и не ми обяснявайте какво е рабфаковец. Срещу Вартоломей има голямо брожение в повечето православни църкви, включително и в Еладската, която не мисля, че русофилска. Включително и в Света гора. Защото той се изживява като либерал-политик, а не като духовник. И наистина е слуга на неправославни интереси. Обидите към автора не са доводи. Спомнете си как ни се скара преди няколко години – недоволен беше гражданинът от квартал Фенер, че БПЦ е автокефална…

  1. Ти явно следиш гръцката преса, както дяволът чете Евангелието. Все едно да четеш Труд и да се позоваваш в чужбина на него, като е известно, че е купен русофилски парцал, който много не обръща внимание на фактите. А те са:
   1.От векове в източно православната църква е утвърден принципа- една държава една църква. Русия не владее вече Украйна, така че нейната църква няма основание да е под руска юрисдикция.
   2. Цариградската патриаршия никога не е преотстъпвала украинските епархии на Москва, дала е само право да назначават архиепископ и то временно.
   3. Москва сама се маневрира в това положение, поради високомерното си поведение.
   Всички тия факти са усложливо премълчани от авторчето. Така, че и определенията му във форума като продажен и/или некомпетентен са напълно верни.

 15. За кое православие става дума? За обезличеното и поставилото се в услуга на светската ченгесарска власт, която до вчера (дори персонално) избиваша свещеници и взривяваше църкви? Православието на рокери, наркомани и престъпници, на неправославни машини? Православието на черноборсаджии потънали в охолство владици? БЛАГОДАРЯ! Туй православие да си го държат за себе си. Много добре, че това православие изгуби властта си над Украйна. Пък какъв бил Вартоломей е друга тема. Във всеки случай е по-близо до православието от руския цигарен полковник.

 16. Измислените държави винаги се разпадат и изчезват.

  Украйна и Македония са фалшиви държави.

  Няма Украинска или Македонска ПЦ, както няма и Вселенска Патраршия.

  Има Българска и съответно Руска и Еладска поместни църкви всяка от които е на повече от 1000 години!!№

  1. Украйна e държава, когато матушката ти е била едно сeло сред блато и няма нищо oбщо с наистина измислената държава Макeдония. Вземи малко книжки да прочетеш, троле!

  2. Не Украйна, Русия е измислена държава. Русия е бившето Московско княжество, което през 18.век се преименува на Русия, след като московитите завладяват Рус, или Украйна, както се казва по това време Рус. Русия има много повече общо с измислени държави като Косово и Македония отколкото с достойни държави като Украйна. Айде на здраве на всички русорасти по случай отлъчването на ислямската руска псевдоцърква.

 17. Др.Георгиев , като си толкова грамотен по
  църкавните проблеми, ти знаеш ли, че само
  от български и украйнски църковни общини
  има официални искания до папата в Рим ,
  да им разреши да изповядват Православната
  Вяра и да са под лонотс на папата. Това е протест срещу броталността на Цариградската и. Московската Патриарший. Българската община
  е в българския град Кукуш, опожарен от твоите любими гърци. Рекламността и бързото провъзгласяване на НБЦ от Папата, изплашват
  българимразеца граф Игнатиев. Той успява да
  склони всееленския Патриарх, като му обяснява,
  че независимата българската църква, ще бъде
  само на север от Балкана. През 1871година бе
  публикуван султанският ферман , който определи
  границите на българския етнос. Изненадата, превърнала се ярост на Графа, Патриарсите на
  Москва и Цариград се изрази в дсмгосването
  на НБЦ…..

 18. Схванах защо истерясват прокопоседерасчетата, цензурчета и наблюдателчета. В статията им припомнят за опита на седерастите да изпълнят поръчтата да разцепят и скапят БПЦ, за алтернативния патриарх и безхаберника плювню. БатПутьо дори целува десницата на разколника, но после се извини, ама кел файда. Виждам и двама душмани на православието, по стила са еховисти-сатанисти..

  1. Нищо не си схванал. Най вече не си схванал, че матушката ти загуби. И сама си е виновна. Лакома и арогантна, същевременно бедна и изостанала. Заради един полуостров загуби цяла Украйна. Политически, а сега съвсим логично я губи и духовно. И няма връщане назад.

  2. Хей смешник, всичко в което вярваш е несъстоятелно и! А колкото до православието, то се организира в църква през 381г в Константинопол, където не са поканени свещенници от Балканите, където са живеели нашите предци траките. Траките са ариани и първохристияни! Тогава огромното болшинство от императорите, както и пълководците са с тракийски/български/ произход. Затова целта на Православната църква, която разбира се е властта в многонационалната империя, става борбата против тракийската/българската/ доминация в Константинопол. В края на 6-ти век, ПЦ унищожава над 900 наши първохристиянски храма и ни обявява за варвари и езичници, еретици.

   1. би ли посочил, кое в писанието му е смешно и несъстоятелно, че не разбрах?
    а тирадата за историята на православието нещо кат борба със самотата ли беше или желание да просветиш непросветените – в този случай можеше да пуснеш отделен пост.

    1. Нямам време, както вие драги, да бъда на всяко гърне мерудия и да пускам образователни постове. Други са се справили прекрасно с това.Ако искате да се образовате прочетете за начало книгите на проф. Асен Чилингиров. Аз само правя кратки коментари за непознатата истина в историята ни, за да предизвикам любопитство всеки да я търси. А тя е, че именно православието, като чужда на българското християнство секта, унищожава нашата идентичност и ни обявява за варвари, еретици и безписменни диваци и разрушава първохристиянските ни храмове, горят книги и хора, унищожава богомилите, дали девиза: „Свобода, равенство, братство, чрез любов“! Също като Ислямска държава днес! Православните са винаги в симбиоза с властта. Сега са агенти на ДС/КГБ. Смешници!

 19. Гърчулята са подли византийци, боклуци.Не че хазарите не го подкукоросват този сдухан грък, защото както рекоха, след десетина години всички славяни ще бягат от Украйна в Русия. Хазарите искат своя държава и я получиха.

  1. В Русия има повече мюсюлмани от Украйна. Та кой при кого ще бяга не е много сигурно.

   1. ти не ги мисли руснаците (6.6%)… и да бегат – все ще има къде да си намерят място.
    не знам обаче де франсетата (6%) и германците (5.5%+) ще се скрият… освен се помолят да бегат в сибир и те….

 20. Руснаците, изглежда, са най-нецивилизовани от цял свят – манталитетът им е от 19 век, от времето на Пушкин и Тургенев. Те се държат и разсъждават като извънземни. Не съм чул изказване на политик от Азия, Африка и Южна Америка, което да прилича на официална Русия. Те са пълни с гняв, агресия и наставнически тон, сякаш Путин е глобален господар. Видяхме го наскоро дори от техния патриарх. Официална (фашистка) Русия не ползва езика на дипломацията, нито прави някакви отстъпки, не признава авантаж. Те са като танк, който може върви само напред и мачка наред. Русия се смята за втора ООН, за страж на световната правда и постоянно се оплаква, заплашва и отмъщава. В 21 век Русия действа като Римската империя по системата „Разделяй и владей“ – разделя общества, народи и държави в зависимост от моментния руски интерес, който се променя с дни – днес врагове, утре приятели.

  1. гепи смока ми русофоб, за да релаксираш. Изглеждаш ми напрегнат 🙂

 21. Главанак, империята винаги разделя, за да владее т. е. да империра. Всяка такава го прави, ВБритания го прави 350 г., САЩ го правят отскоро и много им хареса, затова отчаяно си я защитават. Не религията прави това, нито протестантството, нито католичеството, нито православието. Не е въпроса в Русия, за нашия интерес е важно да не се разцепва православието. Но промити мозъци знаят само да лаят и се зъбят отдалече.

 22. Има малка разлика между Британия и САЩ от една страна и Русия от друга. Последната е икономически и технологически изостанала. И това не сега, а от как съществува. Това не и дава възможност да владее чрез моркова, а само с тоягата. Последствиата, мисля са ясни. Колкото до православието, то по дефиниция е подчинено на светската власт. Така, че единство не може да има ако има политически разногласия. А с такава корумпирана и агресивна държава като Русия трябва да има розногласия. Под единство на православието руснаците разбират подчинение на православието на тяхните интереси. Това не е било няма и да го бъде. Русия е икономически и полотически слаба, за да подчини православието насилствено и корумпирана и компрометирана, за да го обедини на идейна основа.

  1. само не разбрах,къде е нашия интерес.
   тризъбец, вярно или грешно смята, че е в единството.
   ти кат некъф шизо психопат редиш какви били другите, какво било в интерес на другите и че затова не трябвало да правим нещо си… и боко ги редеше подобни, ама накрая си призна, че са го прецакали.
   та по-добре безродните отрепки кат теб да престанат да тролят, па дори и това да е единствения начин с който да си изкарват прхраната.

 23. Малцина, предимно щурави смотковци, отричат, че БПЦ има колосална заслуга за оцеляването на българите и възраждането на България по време и след турското робство. Щом вартоломеят обижда църквата ни и патриарха, значи е долна гад. А отрепките да си тролят, прехранват се някак.

 24. Какъв папа! Вартоломю е подлога на римския папа.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.