Варшава развързва предизборната кесия

Управляващите полски консерватори обещаха данъчни облекчения за малкия бизнес и отделяне на средства за деца, възрастни и инфраструктура в подготовка за серия от избори на фона на спадаща обществена подкрепа, предаде Ройтерс.

Популярността на партията “Право и справедливост” намалява, а миналата седмица за първи път първа по рейтинг бе обединената либерална опозиция, начело с “Гражданска платформа”.

В реакция консерваторите обещаха да изчистят партийния имидж, пострадал от спорни възнаграждения за министри, конфликти с Евросъюза и от дипломатически скандал с Израел. Премиерът Матеуш Моравецки обеща да намали данъка за малки и средни предприятия от 15 на 9%, както и да отдели 23 млрд. злоти (5,52 млрд. евро) за подобряване качеството на живота на пенсионерите през следващите 5 години. Той каза още, че ще увеличи помощите за майките на 4 и повече деца, а всички ученици ще получават годишно по 300 злоти (€72) в началото на учебната година. Планира се за възстановяване на провинциални пътища да бъдат похарчени средства в размер на 1,2 млрд. евро.

“Хвърляме ръкавицата на всички неолиберали, които заявяват, че икономическата политика може да е базирана единствено на вижданията им от 90-те години”, обяви Моравецки в критика към “Гражданска платформа”, която управляваше в продължение на 8 години до 2015 г.

Полша е изправена пред местни избори през есента. Парламентарните предстоят най-късно през ноември 2019 г. - няколко месеца след вота за Европарламент. Година по-късно е ред на президентските избори.

Шефът на кабинета на Моравецки Марек Суски заяви, че за година борбата с укриване на ДДС и данъчни измами е донесла 9,6 млрд. евро и че бюджетът може да се справи с обещанията на премиера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа