Васил Божков - Меценатът

„Левски” е безспорно най-популярният и разпознаваем бранд в родния футбол и като такъв предоставя потенциална възможност за успешно бизнес партньорство. Това е причината групата компании, в които г-н Васил Божков има участие, да се включат в необходимото оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба.

Партньорството ще продължи, докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат”. С това съобщение на „Нове холдинг” започна нов етап в историята на футболния „Левски”, който напоследък не е в цветущо финансово здраве.

Кой е Васил Божков? Роден е през 1956 г. във Велинград. Живее в София от 1978 г. Завършил е Националната математическа гимназия (сега Национална природо-математическа гимназия) в София, има две висши образования - специалност „Математика” в Софийския университет и „Икономика на труда” в УНСС.

За него много се пише, но самият той рядко говори публично. Математик, играч на покер, хазартен и застрахователен бос, строителен предприемач, меценат, колекционер, футболен бос. Най-богатият човек в България. Това са всеизвестните факти, публикувани през годините. През 2006 г. полското списание „Впрост”, което прави класации на най-богатите бизнесмени в Източна Европа, оцени богатството му на 1 милиард долара. Според други публикации то е 3 млрд. лв. Вярно ли е или не - самият Божков не го е коментирал. В едно от малкото си интервюта, които е давал - пред bTV през 2007 г., обяснява следното за натрупването на богатството си: „Първият милион, аз съм почнал бавно и постепенно. Кой ме познаваше 1989 г., откъде дойдох, 1990, 1991. Почнах с малък бизнес - купувах, продавах, създадох обменни бюра, вече ги няма. Бизнесът е динамичен и се развива. Човек трябва да отива на различни нива”.

Васил Божков е от хората, които стартират бизнеса си на известната още преди началото на демократичните промени у нас. Първото обменно бюро на Божков е на партера в ЦУМ. Много оживено място. Но началото на пазарната му кариера след 1989-а мнозина свързват предимно с охранителния бизнес. Първата фирма на бизнесмена - СЛВ, е регистрирана още през 1991 г. Тя е абревиатура от три имена - Стефан, Людмил, Васил. През 1991 г. се ражда и империята „Нове Холдинг” АД. Година по-късно, през 1992- г., се появява и финансова къща „Нове”, лицензирана по същото време от БНБ.

През 1993 г. създава агенцията за спортни залагания „Еврофутбол”. Отварял е казина, купувал е банки, пътно-строителни фирми, застрахователни компании, инвестирал е в имоти и хотели. Той е сред основателите на първите сдружения на едрия бизнес - Конфедерацията на едрите индустриалци (1993 г.) и Български бизнес клуб „Възраждане” (2001 г.). Сега Божков казва, че има компании по цял свят - от Хонконг до Аржентина. Той контролира 40-50 търговски дружества, в повечето от които е и съдружник.

Васил Божков е член на управителния съвет на „Левски” през 90-те години, когато Томас Лафчис е президент на клуба. През декември 1999 година купува ЦСКА от Любослав Пенев и го управлява до декември 2006 година. През това време отборът печели две титли. При първата прави уникален за България и до днес рекорд – победи във всички мачове от есенния полусезон. Най-големият успех на ЦСКА по негово време е победата над Ливърпул на Анфийлд с 1:0 и отстраняването на Байер (Леверкузен). През 2006 година продава ЦСКА на индиеца Прамод Митал.

През 2000 година Божков става президент на федерацията по спортна стрелба. Освен това е и собственик на стрелкови клуб „Нове”. През 2003 година става президент на федерацията по шахмат, но се отказва през 2005-а.

Той е един от най-изтъкнатите меценати и колекционери в областта на историята и изкуствата. През годините  Васил Божков събира, съхранява и изгражда уникална в световен мащаб колекция от антични артефакти. През 2004 година създава Фондация „Тракия”, в която са включени блестящи учени с международен авторитет.  Изложби на предмети от Колекция  „Васил Божков” са представяни в реномирани музеи в редица европейски столици. След като организацията започва работата си, са създадени частен музей „Васил Божков” и една от най-модерните реставрационни лаборатории в Европа.

За достиженията на Васил Божков в сферата на културата и бизнеса говорят и неговите международни признания.

 

С какво е известен навън

Член е на Нюйоркската академия на науките от 2000 г. През 2005 г. става почетен директор за Европа на IBC – Cambridge. През същата година получава световно признание за принос и достижения в областта на икономиката от Световния конгрес по изкуства, наука и комуникации. През 2005 година става почетен носител на медала „American Medal of Honor” за изключителните му постижения в областта на бизнеса и икономиката (от Американския биографичен институт, САЩ). Божков е сенатор в Конгреса на световните нации. От 2007 г. е генерален посланик на Обединената културна конвенция.

 

За него

Няма да разочарова „сините”

Васил Божков няма да разочарова „сините” привърженици. Пожелавам на „Левски” да преодолее финансовите препятствия, за които слушам по медиите. Смятам, че нещата ще бъдат подредени. Нека първо да видим кои ще бъдат собственици. Доколкото познавам човека, който се е захванал публично с финансирането на „Левски”, мисля, че няма да подведе хората, които му гласуват доверие. Очаквам „Левски”, като един от най-обичаните български отбори, да е финансово стабилен, за да може да продължи да изпълнява своята мисия в обществото - да създава футболисти, да възпитава у децата любов към спорта.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта

 

Той е съвсем друга класа човек

В момента не гледам футбол в България, но мога да кажа за Васил Божков, че това е възможно най-сериозният човек, който абсолютно вярвам може да направи нещо след 10 години агония и унищожаване на синия клуб. Васил Божков е първият човек, който ми помогна в художествената гимнастика, когато направих клуб „Илиана”. Много сериозен човек, съвсем друга класа човек, като ги сравнявам с предишните спуснати по незнайно каква причина, да не им споменавам имената. Левскарите трябва да са много щастливи, всички, които сме от „Левски”, трябва да сме щастливи с една такава новина – Васил Божков е друга класа.

Илиана Раева, президент на Федерацията по художествена гимнастика

 

Да начертаем стратегия за бъдещето на „Левски”

Аз съм назначен от Васил Божков на работа в клуба. Нямам информация, че акциите са прехвърлени на други хора. На този етап съм на работа в „Левски”. Ако Васил Божков ми каже, че няма да е собственик, тогава ще си тръгна. Това ще стори и целият Управителен съвет на клуба, тъй като е напълно нормално. Нашата работа е да извършим одит в клуба и да начертаем стратегия за бъдещето на „Левски”. Нямам информация за прехвърлени акции.

Павел Колев, изпълнителен директор на ”Левски”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети