Васил Велев, АИКБ: Преминаваме към жълта степен на готовност за протести заради цената на тока

Ако досега беше оранжева степен на готовност за протести, сега преминаваме в жълта. Не сме снели напълно готовността и не сме напълно спокойни, но се движим в много добро темпо в правилна посока. Това каза на брифинг в Министерския съвет председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Това бе поредната среща след ненормалното увеличение на цените на ел. енергия на т.нар. свободен пазар, на която бизнесът договори с правителството изпълнение на стъпките за либерализиране на пазара. Разчетите са за една по-сериозна крачка напред в сила от 1 юли, следващият регулаторен период, за което трябва да се вържи много работа през оставащите месеци. В по-голямата част от поставените въпроси имаме съгласие и се движим в добро темпо. Всичко това ни прави и по-големи оптимисти“, коментира Велев.

По думите му има индикации от пазара, че се променя и пазарното поведение. „Ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия бяха за цени между и 90 и 125 лв. за мегаватчас, сега вече са за цени между 83 и 100 лв. Има още много сериозни резерви. Има и промени в поведението на продавачите на ел. енергия. Тази практика се надяваме да се задълбочи и да се стигне до това, което пазарът очаква. Разбира се, генералното решение идва с приключване на договорите с американските централи, за което очакваме по-енергични усилия от МС и Министерство на енергетиката и с изкарването на борсата на много и независими продавачи, а не както е сега – двама продавачи продават над 90% от ел. енергията“, допълни той.

Според него, когато има много независими продавачи, за това ще следи пазарът. „Планираме следваща среща през следващата седмица по това време, на която да се отчете напредъкът“, каза още Васил Велев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес