Васил Велев: ВиК дружествата по места са касички за общинските коалиции

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По света има изцяло държавни ВиК холдинги и това не е българско откритие. Холдингът обаче не решава проблема, а само създава условия за решаването му. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, по БНТ.

"Има две причини за водната криза - липсата на инвестиции, които не се правят, защото това ще оскъпи цената на водата. За да се харесват на избирателите, те се отлагат или са в минимален размер, от което ВиК мрежата се амортизиира. Втората причина е, че тези ВиК дружества по места са една касичка за общинските коалиции", каза Велев.

Според Велев, цената на водата неизбежно трябва да се увеличи, за да може да се инвестира в сектора и да се подобри качеството на услугата.

Той коментира още, че има готовност за протести заради цената на тока за бизнеса:

"От началото на годината ние сме с най-скъпия ток на свободния пазар, без да броим надбавките за неправомерна държавна помощ за американските централи. На свободния пазар има монопол - той изцяло зависи от БЕХ и БЕХ се държи абсолютно неадекватно. И в момента ТЕЦ "Марица - изток 2" работи с 50% по-малко от капацитета си. За нас ситуацията е скандална и за това ще разберат много наши членове с февруарските си фактури, ние тогава очакваме и протести".

Относно прехода към закриването на въглищните централи, Велев коментира, че в следващите 5 години предстои постепенно намаляване на мощностите и частичната им подмяна с газ.

"Когато се заменя електроенергията, която се купува на пазара, към нея се плащат мрежови такси и задължения към обществото, когато си я произвеждаш сам, не се плащат, обясни експертът. Не е толкова страшно това, което предстои, ако се управлява добре", категоричен е председателят на АИКБ.

Относно предложенията за промени в Закона за хазарта, той заяви, че АИКБ няма официална позиция и няма членове в сферата на хазарта, затова не е редно да се правят изказвания.

Коментари

Задължително поле