На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Втори задържан за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия

Васил Велев: ВиК дружествата по места са касички за общинските коалиции

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По света има изцяло държавни ВиК холдинги и това не е българско откритие. Холдингът обаче не решава проблема, а само създава условия за решаването му. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, по БНТ.

„Има две причини за водната криза – липсата на инвестиции, които не се правят, защото това ще оскъпи цената на водата. За да се харесват на избирателите, те се отлагат или са в минимален размер, от което ВиК мрежата се амортизиира. Втората причина е, че тези ВиК дружества по места са една касичка за общинските коалиции“, каза Велев.

Според Велев, цената на водата неизбежно трябва да се увеличи, за да може да се инвестира в сектора и да се подобри качеството на услугата.

Той коментира още, че има готовност за протести заради цената на тока за бизнеса:
„От началото на годината ние сме с най-скъпия ток на свободния пазар, без да броим надбавките за неправомерна държавна помощ за американските централи. На свободния пазар има монопол – той изцяло зависи от БЕХ и БЕХ се държи абсолютно неадекватно. И в момента ТЕЦ „Марица – изток 2″ работи с 50% по-малко от капацитета си. За нас ситуацията е скандална и за това ще разберат много наши членове с февруарските си фактури, ние тогава очакваме и протести“.

Относно прехода към закриването на въглищните централи, Велев коментира, че в следващите 5 години предстои постепенно намаляване на мощностите и частичната им подмяна с газ.

„Когато се заменя електроенергията, която се купува на пазара, към нея се плащат мрежови такси и задължения към обществото, когато си я произвеждаш сам, не се плащат, обясни експертът. Не е толкова страшно това, което предстои, ако се управлява добре“, категоричен е председателят на АИКБ.

Относно предложенията за промени в Закона за хазарта, той заяви, че АИКБ няма официална позиция и няма членове в сферата на хазарта, затова не е редно да се правят изказвания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.