Васил Велев: На места Бюджет 2020 е по-щедър откъм разходи, отколкото трябва

Кадър от БНТ

Противоречиви мнения за проектобюджета за 2020 година изразиха пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според Велев един от плюсовете на бюджета е, че има замразяване на данъчния модел и данъчните ставки. Според президента на КНСБ обаче този бюджет е консервативен и е по-лош от миналогодишния.

"Амбициозен план по приходите, на места дори по-щедър откъм разходи, отколкото трябва. Подкрепяме този проект за бюджет, тъй като се основава на една макроикономическа прогноза, която е реалистично оптимистична за нас. Имаме нулево салдо, което е добре, макар винаги да се търси бюджет с излишък при растящ ръст на икономиката", каза Васил Велев.

"Тазгодишният бюджет е по-добър и ако бяхме се придържали към това, което беше направено тази година, може би щяхме да имаме повече възможности. Хубавото е, че има една предвидимост откъм приходите и разходите, но разходите не растат с този темп, с който трябва да растат. Като цяло бюджетът ще разпределя по-малко, отколкото тази година. Нарастването на приходите е по-малко като динамика. Ако в предишните с 4 млрд. лева е растял бюджетът всяка година, то сега се залагат 3 млрд и 300 млн. приходи", заяви Димитров.

Коментари

Задължително поле