Васил Велев: Ще поискаме да се икономизира политиката, а не да се политизира икономиката

Ще поискаме да си изпълняват клетвата, да спазват клетвата – във всички свои действия да се ръководят от интересите на народа. Да правят това, което е най-добре за България, за българския народ, а не това, което е най-добре за новия голям брат, още по-малко това, което е най-зле за предишния голям брат. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев за претенциите на бизнеса към новата власт на служебното правителство.

"Ще поискаме да се икономизира политиката, а не да се политизира икономиката и българските интереси да се отстояват навсякъде, където България участва – в ЕС, в НАТО."

Велев посочи 5 конкретни задачи, които бизнесът ще постави. Сред тях са програмата за компенсации за високите цени на електроенергията за небитовите потребители, чието изпълнение според него не е гарантирано, както и сигурността и цената на доставките на природен газ, защото по думите му осигуреността с газ към момента е 28% от потребностите.

„При запазване на подаването на газ, но при високи цени, дейността на предприятията ще се ограничи. До съкращения се прибягва в краен случай. Най-напред ще има отпуски, намаляване на възнагражденията. Съкращението е малко преди фалита. Ние не искаме да се стига дотам и има начини това да бъде избегнато. Друга задача е Планът за възстановяване и оперативните програми, защото в последните 2 години имаме срив на инвестициите в страната. Четвъртата и петата задача касаят най-пострадалите поради недобро управление браншове – инфраструктурното строителство и транспортния бранш“, допълни още Велев.

Тези танкери са мираж, потвърди позицията си Васил Велев за анонсираните в последните дни на стария кабинет танкери с втечнен газ.

Протестите не са обичайно занятие за работодателите, рядко стигаме до протести, коментира председателят на АИКБ.

Според Велев със синдикатите са "силно обединени в сектор енергетика" и нямат различия.

С подготовката на проектобюджета за следващата година би могло да се направят и някои актуализации на текущия бюджет, смята Васил Велев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика